Privredna/Gospodarska komora F BiH na sajmu energetike ENERGA 2017.

08.06.2017
Privredna/Gospodarska komora F BiH kao jedan od oficijelnih partnera sajma  energetike ENERGA 2017.godine  trećeg dana sajma 08.06.2017.godine je u dvosatnom programu pod nazivom ''INFO DAN Obnovljivih izvora energije''  pripremila i održala sadržajan program.

Na Info danu  nakon uvodnog izlaganja potpredsjednika Komore Mirsada Jašarspahića je održano i nekoliko prezetacija i to: Aktivnosti Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH   kroz  Udruženje obnovljivih  izvora energije, Prezentacija: „Aktuelno stanje sektora obnovljivih izvora energije", Prezentacija PORSCHE-a BH,  „Električni automobil – vozilo budućnosti", te Prezentacija: „Stanje i perspektive automobilske industrije BiH"

U centralnom dijelu  programa Privredne komore F BiH održana je Panel  diskusija ''Električni automobil - „zeleno" vozilo budućnosti'', sa panelistima :  prof.dr Boran Pikula –Mašinski fakultet Sarajevo, Martin Tais  - stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, mr Jasmin Lučkin – expert za elektro vozila i trener za tehničko školovanje PORSCHE BH, dok je skup moderirala  Amela Kečo.

Cilj panela ''Električni automobil –''zeleno'' vozilo budućnosti'' je razmatranje  mogućnosti za integraciju bh autoindustrije  u savremene trendove i prednosti koje donosi revolucija u auto industriji, te ukazivanje na neophodnost donošenja zakonske regulative oja će pomoći  masovnijem korištenju električnih automobila u BiH. Takođe, dati su odgovori i na pitanje Da li je elektični automobil  dobra vijest za klimu i okoliš?

Cijeneći da je automobilska industrija među najznačajnijim industrijama u privrednom sistemu, na ovoj  panel diskusiju panelisti su svoja izlaganja prezentirali kroz prizmu, aktuelnog stanja u BiH, potencijalnih mogućnosti, stanovišta nauke, iskustva razvijenih zemalja, te prednosti i nedostataka masovnije upotrebe električnog automobila.


Konstruktivna rasprava je rezultirala i zaključcima od kojih izdvajamo:

1. Učesnici panel diskusije su saglasni  da savremeni trendovi u auto industriji zahtijevaju maksimalan angažman organa vlasti na svim nivoima u BiH, kako bi smo  na organiziran način sagledali ekonomski, tehničko tehnološki i ekološki aspekt  električnog automobila, te odgovarajuću zakonsku regulativu koja je neophodna kako bi se savremeni trendovi auto industrije preslikali i na BiH.

2. Obzirom na brojne probleme koji optrećuju  građane i poduzetnike, ključno pitanje opravdanosti i mogućnosti za masovniju upotrebu električnih automobila u BiH jeste pitanje ekonomske mogućnosti  građana, odnosno njihovog standarda, jer se za domaće uvjete radi o  skupim investicijama.

3. Električni automobil je dobra vijest za klimu i okoliš,  s tim da postojeća auto industrija u BiH  uz usvajanje novih standarda i postepenim prilagođavanjem razvojnih procesa mora zadržati poziciju okosnice industrijske proizvodnje.

4. Neophodno je sinergija nadležnih ministarstava, proizvođača automobila sa potencijalnim investitorima, privrede sa zakonodavnom vlasti, kako bi se ekonomske mjere i zakonska regulativa utvrdile na prihvatljivim i prosperitetnim reformskim osnovama u cilju obezbjeđenja neophodne infrastrukture za korištenje elektro vozila u BiH, ali i stimulativnih subvencija za nabavku takve vrste vozila.