Privredna/Gospodarska komora FBiH dala podršku poslovnim susretima poduzetnica iz Srbije, Hrvatske i BiH

07.02.2019
Regionalna asocijacija poduzetnica jugoistočne Evrope SWSS (Strong women-Strong society) inicirala je prve ovogodišnje B2B regionalne susrete, koji su se održali u organizaciji Udruženja PoduzetniceIN u Hotelu Bjelašnica, u periodu od 4. do 6. februara.

Kako su istakle organizatorice ovo je samo nastavak aktivnosti na polju poslovnog povezivanja i stvaranja novih poslovnih saradnji iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a koje čine SWSS – Virtualni ženski poduzetnički centar iz Zagreba na čijem čelu je poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić, Promocija zdravog života na čelu s poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, Društvo Miniaturna – Mala misao, velika djela, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin i Udruženja Poduzetnice iN iz Bosne i Hercegovine koju predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva.

Tokom susreta poduzetnice regiona razgovarale su o vlastitim biznisima, uspješnim poslovnim pričama, počecima, problemima sa kojima su se susretale, ali i saradnji na plasmanu određenih proizvoda i usluga na regionalno tržište.

B2B susreti na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici, su prvenstveno bili namijenjeni stvaranju kontakata i prezentaciji regionalnih kongresa i konferencija o ženskom poduzetništvu.

Regionalni B2B susreti bili su jedinstvena prilika za pronaći nove patnere ili nove poslovne kontakte koji će otvoriti nove poslovne korizonce u smislu prekogranične saradnje poduzetnica iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a slobodno vrijeme korišteno je i za neformalno druženje.

Podršku ovakvim sastancima i saradnjama koje nastaju dao je i potpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić, kojem je jako dobro poznat rad Udruženja "Poduzetnice IN”, ali i rad regionalne asocijacije SWSS, kao i važnost povezivanja nevladinog sektora i institucija radi unapređenja poslovnih aktivnosti i stvaranja kvalitetnije poslovne klime za bh. i region „Mi u Privrednoj komori vidimo da ogroman potencijal u Bosni i Hercegovini leži u ženskom poduzetništvu. Privredna komora Federacije je organizovana kroz veliki broj različitih strukturnih udruženja. Vidimo veliku šansu da se kroz žensko poduzetništvo dodatno promoviše ženski angažman i ženski osjećaj u biznisu koji bi mogao da napravi dodatnu dimenziju, a time i mi dobivamo nove članice. Prepoznajemo pozitivne priče, pozitivne trendove i idemo za njima. Mi nismo izmislili žensko poduzetništvo, samo smo prepoznali potencijal koji leži u tome, prepoznali smo potencijal u kompanijama koje se uključuju oko takvih udruženja. Naš osnovni posao je da tu upravljamo, da ‘kupimo’ pozitivne priče, moguća nova udruženja jer je to potrebno za razvoj društva u kojem se nalazimo", smatra potpredsjednik PK FBiH Jašarspahić.