Privredna/Gospodarska komora FBiH učestvovala na Američkom biznis forumu za promociju i umrežavanje

25.09.2017


U organizaciji Američke ambasade u BiH i Američke privredne komore AmCham BiH u Banja Luci je, 22.9.2017. godine, održan biznis forum „Američki biznis forum za promociju i umrežavanje". Na početku foruma prisutnima se obratila ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak i ukazala na značaj američkih investicija u BiH, te da se stalno vode aktivnosti na privlačenju novih investitora. Ambasadorica je ukazala na mnoge prepreke koje otežavaju realizaciju investicija u BiH i neophodnost poboljšanja uslova za poslovanje.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, naglašavajući da je Banja Luka grad otvoren za investitore i da su događaji, kao što je konferencija, prilika za dalje privlačenje investicija i ekonomski rast.

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je u okviru panela Streteške perspektive i prioriteti bh privrednih komora, govorio o suportu koji investitorima nudi Privredna komora FBiH, te naglasio da Komorski sistem u BiH ima potrebni kapacitet da prati potrebe investitora. Složenost uređenja BiH nije razlog da i procedure budu komplikovane i dugotrajne. Pozvao je investitore da koriste pogodnosti koje se pružaju investitorima u BiH i da koriste Komorski sistem kako bi došli do neophodnih informacija.Na forumu je, kroz nekoliko panel diskusija, ukazano na prednosti i mogućnosti investiranja u BiH, ali isto tako je ukazano na probleme i barijere koje otežavaju poslovanje.