PROBLEMATIKA GARANCIJA KOD PRIVREMENOG UVOZA ĆE BITI RIJEŠENA

21.03.2017

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH obavještava da su na sastanku održanom u ponedjeljak 20.03.2017. godine, predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i VTK BiH, razgovarali i dogovorili riješavanje problema garancija kod „Privremenog uvoza".

Naime,  Komori se tokom proteklog vremena javio veliki broj kompanija koje vrše privremeni uvoz mašina i alata, i koje su ukazale na problem koji imaju kod obezbjeđenja garancija prilikom privremenog uvoza.

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH je Vijeću ministara BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnisa BiH, Ministarstvu finansija BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Vladi Federacije BiH uputila dopise i održala sastanke na kojima su predložena rješenja ovog gorućeg problema.

Podržavamo jučerašnji dogovor i očekujemo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH da donese odluku o korištenju bjanko trasirane mjenice prilikom privremenog uvoza i na taj način omogući povoljnije uslove poslovanja bh privrednicima, što je u skladu sa Reformskom agendom, a sve u cilju prosperiteta kojem težimo.