Produžetak važenja Generalnog sistema preferencija za BiH

13.04.2018


BiH se ponovo našla na listi zemalja kojima su Sjedinjene Američke Države dodijelile povlastice i time ostvarila povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda u SAD. Važenje Generalnog sistema preferencija (GSP) prema Bosni i Hercegovini obnovljeno je od 23. marta 2018. godine i važiti će do 31. decembra 2020. godine, a bh firme u SAD mogu izvoziti ili bez carina ili s minimalnom carinom.

Orijentaciono vrijeme za efektivni datum reautorizacije je 22. april 2018. godine.

S obzirom da GSP program važi retroaktivno, uvoznici mogu tražizi refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa uspostavljanja GSP sistema (GSP program za BiH je uveden 29. juna 2015. godine i važio je do 31.12.2017. godine).

Inače, BiH već godinama koristi povlastice koje joj pružaju Sjedinjene Američke Države kroz GSP sistem. U pitanju je mehanizam koji omogućuje zemljama korisnicima da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i privređivanja s tim da se moraju zadovoljiti i pojedini kriteriji porijekla, a GSP-om su obuhvaćeni mnogi industrijski proizvodi i sirovine, većina nakita, mnogi poljoprivredni proizvodi, hemikalije, minerali, mermer, tepisi.

Više informacija o naprijed navedenom možete naći na web stranici:

https://dataweb.usitc.gov/scripts/tariff_current.asp