Projekt od 50 miliona KM: ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć

04.07.2018
U kompaniji ArcelorMittal Zenica, 26. juna 2018. godine upriličena je svečanost „Budućnost počinje ovdje", kojom je obilježen završetak kapitalnog remonta pogona Visoke peći.

Ukupna investicija ovog kompleksnog projekta je više od 50 miliona KM, uz dodatnih 10 miliona KM za obimne radove u drugim pogonima, kao što su Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonice. Na ovom vrlo zahtjevnom i složenom projektu, osim uposlenika ArcelorMittal Zenica, dodatno je bilo angažirano još oko 1.000 radnika eksternih kompanija iz 12 zemalja.

Pripreme za ovaj veoma zahtjevan projekt počele su prije 20 mjeseci, a blizu 24.000 sati provedeno je na inženjeringu projekta.

Glavni izvođač projekta „ključ u ruke" je holandska kompanija Danieli Corus, jedna od najvećih eksperata na svijetu za ovu vrstu poslova.Visoka peć je srce integralne proizvodnje čelika u Zenici i njen kapitalni remont je osigurao garantovanu proizvodnju čelika u ovom gradu u narednih 15-20 godina. Ovaj događaj je historijski, važan za ArcelorMittal, ali i za širu društvenu zajednicu – Bosnu i Hercegovinu.

Direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair je pojasnio kako je ovo najbitniji projekt od 1989. godine za Zenicu i ovu kompaniju.

Događaj je obilježen ceremonijom u srcu željezare na kom je prisustvovalo više od 200 uvaženih gostiju uključujući g-dina Augustina Kočuparampila i Luca Banduša, predstavnike ArcelorMittala Europe, kao i mnogi državni zvaničnici, predstavnici vlade, predstavnici komorskog sistema i preduzetnici iz BiH i međunarodne zajednice.Kompanija ArcelorMittal Zenica svečanost je iskoristila kako bi i zvanično dodijelila sporazume o stipendiranju studenata i srednjoškolaca, a donirala je i novčana sredstva JU Dom za stara i iznemogla lica Zenica, dok je djecu iz Doma i porodica bez roditeljskog staranja poslala na 4-dnevni boravak na Boračkom jezeru.