Pumpe za ulje i vodu tešanjske Pobjede na motorima svjetskih automobilskih proizvođača

www.ba.kapija.com 14.11.2017




Od prehrambene, drvne, metaloprerađivačke, pa do namjenske industrije, BiH ima ozbiljne "takmičare" koji su već poznata imena u svojim oblastima.

Prema posljednjim analizama Agencije za statistiku BiH, a koje se odnose na prvih devet mjeseci 2017. godine, izvoz iz BiH je porastao za 17,9% i iznosio je 8,95 mlrd KM.

U novom serijalu eKapije "Promovišemo izvoznike" donosimo priče o uspješnim domaćim firmama koje plasiraju proizvode širom svijeta.


Tešanjska Pobjeda proizvodi više od 350 tipova pumpi za ulje i vodu koji se koriste u automobilskoj industriji. Najtraženiji proizvodi su pumpa za vodu iz proizvodnog programa CNH-New Holland, kao i pumpa za ulje Iveco koje se ugrađuju u motore za traktore.

Neki od Pobjedinih kupaca prve ugradnje su Daimler, NIDEC-GPM, MAN Truck & Bus, Textron Motors, Turk Traktor, Tumosan, Agromehanika. Što se tiče kupaca rezervnih dijelova izdvajaju MS Motorservice Int, OE Germany, O.M.P. iz Italije, Hidirusta, Optimum, Diesel Technik, Paul Bernhardt i drugi.

U pogonu u Tešnju, čija je površina 36.238 m2, proizvode 25.000 pumpi mjesečno, a kapacitet Livnice u Turbetu je 2.000 tona sivog liva godišnje. Livnica se prostire se na površini od 13.739 m2.

Elvir Turkić, direktor Pobjede, kaže da imaju veoma dobru saradnju sa dobavljačima materijala.

- Dio materijala se nabavlja iz Bosne i Hercegovine, dok se dio uvozi iz Njemačke, Turske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije itd. Pobjeda sa svojom Livnicom u Turbetu posjeduje zaokružen ciklus, od livenja odlivaka, njihove obrade do gotovog proizvoda. Time naša kompanija obezbjeđuje veći stepen samostalnosti u proizvodnom procesu - ističe Turkić.

Ističe da se nabavka od dobavljača odvija prema propisanim procedurama, planovima i definisanim zahtjevima. Redovno se vrše auditi dobavljača kako bi se osigurao najveći nivo kvaliteta ulaznog materijala. Pobjeda je prva firma u BiH koja je obezbijedila ISO 9001, posjeduje i ISO 14 001, te poseban certifikat za automobilsku industriju - ISO/TS 16 949.

- Ukupne investicije u 2017. godini iznose oko 2,8 mil KM. Ulagalo se u nekretnine, postrojenja i opremu. Vršena je rekonstrukcija građevinskih objekata i mašina, klimatizacija proizvodne hale, kao i nabavka kancelarijskog namještaja i opreme, ali najviše novca je uloženo u nabavku novih linija, mašina i alata. I ove godine je uloženo u poslovni informacioni sistem - kaže naš sagovornik.

Svoje proizvode Pobjeda izvozi u Njemačku, Tursku, Italiju, Iran, Egipat, Južnu Afriku, Španiju, Sloveniju, Srbiju, Hrvatsku, Argentinu, Australiju...

Osim što bilježe izvoz širom Evrope i svijeta, prodaju i na domaćem tržištu, što je 16% u ukupnoj prodaji Pobjede. Proizvodnja im je fokusirana na automobilsku industriju, a u Livnici, koja je njihov interni dobavljač, imaju i program za vrtove i kanalizaciju, koji djelimično učestvuje u ukupnoj prodaji na domaćem tržištu.

- Kontinuirano radimo na osvajanju novih tržišta i kupaca. Ovog mjeseca planiramo izvoz pumpi za ulje kupcu prve ugradnje u Iranu. Do sada smo u Iranu bili prisutni samo na tržištu rezervnih dijelova. Tržište Irana je inače jako zanimljivo za Pobjedu, posebno nakon ukidanja sankcija i otvaranja ovog tržišta. Međutim, u realizaciji spomenute saradnje Pobjeda se susrela sa administrativnom barijerom u vidu ograničenja obavljanja platnog prometa sa Iranom. Osim toga, radimo na proširenju saradnje na tržištu prve ugradnje za Tursku. Pokrenuli smo određene aktivnosti za izlazak i u Rusiju. Tržišta na kojima Pobjeda nije trenutno prisutna, a identifikovana su kao perspektivna su Mađarska, Rumunija, Poljska, Litvanija - navodi Turkić.

Zaključno sa septembrom 2017. zaposlili su 84 osobe.

- Mnogo smo radili na podmlađivanju kadra svih profila potrebnih za razvoj naših proizvoda i procesa, od obrađivača metala do VSS kadra, posebno mašinske struke.

U slijedećoj godini očekuju povećanje prodaje od oko 12% u odnosu na 2017. godinu. Planiraju i obnavljanje mašinskog parka, kao i povećanje obima proizvodnje.