Radionica "Prilike i barijere za povećanje distribuiranih solarnih fotonaponskih (PV) postrojenja u BiH" - Sarajevo, 31.10.2019.

16.10.2019
Cijene solarnih fotonaponskih sistema se i dalje ubrzano smanjuju tako da je ova tehnologija, nekada najskuplji izvor električne energije, postao najjeftiniji u mnogim zemljama širom svijeta. Zbog karakteristika proizvodnje iz PV sistema ovo ima značajne posljedice za tržišta električne energije, način operativnog vođenja i upravljanja elektroenergetskim mrežama i sistemom, kao i za poslovanje elektroprivrednih kompanija.

Stručna radionica ima za cilj okupiti ključne stručnjake i aktere iz Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o glavnim pitanjima, prilikama i preprekama s kojima se susreće razvoj u sektoru distribuiranih solarnih PV sistema. Poseban fokus radionice je na komercijalnim PV sistemima. Učesnici radionice su predstavnici relevatnih ministarstava i regulatora, elektroprivrednih kompanija i privatnog sektora. Radionicu će moderirati prof. dr. Mirza Kušljugić.

Organizatori radionice su: Europska fondacija za klimu, E3 Analytics (firma specijalizirana za politike i regulatorna pitanja u sektoru obnovljivih izvora energije), te Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH (Udruženje za obnovljive izvore energije).