Radno u Kabinetu Predsjednika PKFBiH

04.07.2016

Otvoreni pravci saradnje sa više kompanija iz Ukrajine

U Sarajevu  je  u petak 01.07.2016. godine u kabinetu Predsjednika Privredne komore FBiH upriličen  radno-protokolarni posjet crnogorsko-ukrajinske komore, predvođene predsjednicom gđom Oksanom Slusarenko, u pratnji privredne delegacije iz Ukrajine. Tom prilikom je Predsjednik PKFBiH gosp. Mirsad Jašarspahić gostima iz Ukrajine predstavio modalitete saradnje i mogućnosti za investiranje i poslovanje sa Bosnom i Hercegovinom, u skladu sa interesima članica PKFBiH.Obostrano je istaknuta važnost komunikacije putem privrednih komora kao bitnih alata za ublažavanje eventualnih birokratskih barijera te najavljena  intenzivnija saradnja sa PKFBiH, kao asocijacijom privrednika koja je doživljena kao mreža za razmjenu informacija za buduću saradnju privrednika ove dvije zemlje.

Prilikom konstruktivnog razgovora utvrđeni su konkretni interesi u nekoliko resora, kao i sljedeći koraci za obje strane. Između ostalog izdvajamo:
Firma SAV COMPLECT iz Zaporozhya iz Ukrajine ima potrebu za proizvodima fabrike sode iz  Lukavca  zbog proizvodnje stakla, kao i  aditiva koji se koriste u građevinskoj industriji. Precizan zahtjev sa tehničkim karakteristikama i količinama je proslijeđen u lukavačku kompaniju.

Firma WM Ukraina, članica WM Group GmbH iz Njemačke  će se obratiti ZOI 84 pismom namjere za partnerski projekt izgradnje klizališta, naravno u slučaju utvrđivanja obostranog interesa.Za vrijeme ranije utvrđenog dnevnog protokola, Predsjednik KFBiH je sa gostima posjetio ROBOT d.d. zbog bilateralnih razgovora sa predstavnicima ukrajinske kompanije IMEX, a u vezi eventualne saradnje u montaži i distribuciji električnih sistema za zagrijavanje "hybro”. Probni uzorak je ostavljen radi detaljnije analize. Tokom razgovora sa predsjednicom Slusarenko, predstavnici ROBOT-a su prepoznali još neke interesantne ideje za saradnju sa ukrajinskim kompanijama, čiji će pravac precizirati nakon razmjene ponuda.