Rast namjenske industrije FBiH - Izvoz veći za 23,34 posto

Izvor: Fena 22.02.2017


Po analizi Grupacije namjenske industrije Privredne komore Federacije BiH, u 2016. godini namjenska industrija je ostvarila izvoz više od 170 miliona KM  i u odnosu na 2015., kada je izvezeno gotovo 138 miliona KM, bilježi rast od 23,34 posto.

- Izvozi se u više od 40 zemalja u svijetu i uglavnom se bilježi rast na svim tržištima. Radi se o tržištima širom svijeta i sajmovi na kojima nastupaju naše kompanije prilika su da se razgovara s poslovnim partnerima i na taj način stvaraju pretpostavke za dogovaranje novih poslova. Tržište Bliskog istoka je interesantno i bh. kompanije već nekoliko  godina učestvuju na sajmovima, a jedan od njih je i sajam IDEX u Abu Dhabiju - izjavio je za Fenu direktor Sektora za industriju i usluge ove komore Almin Mališević.

Radi se o najvećem sajmu namjenske industrije na Bliskom istoku i jednoj od značajnijih manifestacija ovog tipa u svijetu. Na sajmu su predstavljeni proizvodi i mogućnosti koje pruža namjenska industrija u BiH. Tom sajmu, koji traje od 19. do 23. februara, među ostalima prisustvovao je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Mališević je naveo da je Grupacija namjenske industrije dvije godine radila na rješavanju problema dugih rokova za dobijanje dozvola za promet NVO, te da se može konstatovati da je jedan od razloga za povećanje izvoza u namjenskoj industriji i donošenje Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene i Zakona o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, čijim je donošenjem u 2016. došlo do skraćenja rokova za izdavanje potrebnih dozvola.

- Bitno je napomenuti da se do dobrih rezultata prvenstveno došlo velikim zalaganjem uprava i uposlenika firmi, koji su stalnim ulaganjem u razvoj i proširenje kapaciteta u firmama osigurali kvalitetne i sigurne proizvode.

Također, kroz posjete sajmovima, konferencijama i poslovnim susretima iskoristili su otvorene prilike da  prezentiraju svoje proizvode. Podrška Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su značajno uticali na razvoj namjenske industrije i privredna društava koja su prethodnih godina poslovala s poteškoćama, u 2016. godini su pozitivno poslovali - kazao je Mališević.

U Privrednoj komori Federacije BiH očekuju da će namjenska industrija, kao i druge grane u okviru realnog sektora i na kraju 2017. bilježiti dobre poslovne rezultate.