Razvijanje partnerstava sa privatnim sektorom u BFC SEE općinama/gradovima

16.11.2017


Od rujna ove godine NALED u suradnji sa GIZ ORF MMS-om i partnerima iz regije (BFC SEE mreža) provodi projekt Razvijanje partnerstava sa privatnim sektorom u BFC SEE općinama/gradovima. Projekt je usmjeren na potporu certificiranim općinama i gradovima u stvaranju konkurentnijeg i boljeg poslovnog okruženja i to kroz izravno sudjelovanje/doprinos gospodarstvu u razvoju jedne lokalne zajednice.

Naime, njemačka vlada u okviru DeveloPPP programa (https://www.developpp.de/en) podupire razvojnu suradnju između javnog sektora, koji je u ovom slučaju njemačka vlada i privatnog partnera, tvrtka koja želi da ulaže ili proširi / poboljša svoje poslovanje. Njemačka vlada kroz svoje organizacije GIZ, DEG, sequa osigurava financijsko sudjelovanje do maksimalno 50% troškova vrijednosti projekta (najmanja ukupna vrijednost projekta može biti 200.000 eura), kao i podršku tokom pripreme i implementacije samog projekta. Projekti koje bi tvrtke nominirale moraju imati dugoročni interes u partnerskoj državi u pogledu prenosa know-how i transfera tehnologija; jačanja učinka društvene odgovornosti; optimizacije lanaca vrijednosti; edukacija koje su od značaja za gospodarsrvo, itd. Ono što DeveloPPP fond ne podržava su izravne subvencije tvrtkama; isključivu podršku izvozu; isključivu podršku infrastrukturnim projektima; početni/rizični kapital i zajam po povoljnim uvjetima.

NALED u suradnji sa partnerima iz regije i podršku GIZ ORF MMS-a je još jednom želio istaknuti važnost i jedinstvenost onih gradova i općina koji su nosioci BFC SEE certifikata i kroz ovaj projekat staviti naglasak na tvrtke koje posluju u BFC SEE certificiranim općinama/gradovima gdje bi tvrtkama koje pokažu interes pomogli u identifikaciji, pripremi, a kasnije i realizaciji projekta.

Osim prvog uvjeta koji smo naveli, u okviru develoPPP fonda mogu aplicirati tvrtke koje ispunjavaju sljedeće kriterije:

• Njemačka / EU tvrtka uključujući i EFTA države (Island, Norveška, Lihtenštajn, Švajcarska) ili njihove podružnice (minimum 25% udio poduzeća iz EU/EFTA),
• Godišnji promet veći od 1 miliona eura,
• Više od 10 uposlenika,
• Najmanje tri godine nazočne na tržištu.

Do kraja godine će se u Beogradu organizirati info dan za certificirane gradove i općine iz regije na kojem bi se detaljnije predstavio ovaj projekt i DeveloPPP program, a potom će uslijediti okrugli stolovi za predstavnike tvrtki.