Rudnik u Olovu ispunio očekivanja: Prvi izvoz rude iz BiH planiran za devet mjeseci

Izvor: Klix.ba, 26.07.2018 26.07.2018Prije nešto više od dva mjeseca u Olovu je zvanično otvoren Rudnik olova britanske grupacije MINECO. Ovo je prvi rudnik metala koji je nakon 30 godina otvoren u Bosni i Hercegovini, a dva mjeseca poslije svi su zadovoljni rezultatima rada rudnika.

Proces otvorenja rudnika u Olovu trajao je šest godina, a bilo je potrebno više od 40 dozvola i više od 12 miliona KM investicija grupacije MINECO u rudnik koji danas zapošljava 120 radnika.

Direktor kompanije Geomet Ismar Šabović, koja je vodila proces otvorenja rudnika, je kazao kako radovi teku po planu te da je glavni cilj trenutnih radova testirati rudarsku metodu otkopa.

"U isto vrijeme i dalje radimo na pripremnim radovima, infrastrukturnim objektima, poput dugoročnog projekta vodosnabdijevanja rudnika, kao i na projektu povezivanja rudnika na mrežu napajanja električnom energijom u saradnji s Elektrodistribucijom Zenica. Paralelno s ovim radovima smo uveliko pokrenuli proceduru ishodovanja dozvola za drugu fazu razvoja rudnika, a to je pogon za preradu rude, odnosno, gravitacijska separacija. Započeli smo procedure ishodovanja različitih dozvola, trenutno smo u procesu pretvorbe zemljišta u građevinsko, kako bismo mogli predati dokumentaciju potrebnu za dobijanje urbanističke saglasnosti", pojasnio je Šabović.

Trenutna rudarska metoda otkopa u podzemnim jamama je u skladu s očekivanjima, ali testiranje će trajati još duži period u skladu sa Zakonom o rudarstvu. Šabović je dodao kako se nada da će proces ishodovanja dozvola za drugu fazu razvoja rudnika biti znatno brži te da će državne institucije imati mnogo više razumijevanja pri rješavanju zahtjeva.

"Ugovor s dobavljačem separacije je potpisan u Londonu te se očekuje da će dobavljač proizvesti, transportovati i instalirati separaciju na lokalitetu rudnika u narednih devet mjeseci. Ugovor je vrijedan blizu četiri miliona eura, a u narednih devet mjeseci smo dužni ishodovati sve potrebne dozvole i zaključiti sve infrastrukturne projekte na lokaciji kako bismo uspješno instalirali separaciju", dodao je Šabović.

Prvi izvoz rude iz Bosne i Hercegovine trebao bi uslijediti nakon instaliranja separacije, čime bi se dobio finalni proizvod, odnosno koncentrat rude i time će Rudnik olova u Olovu biti jedna od rijetkih kompanija u BiH koja će u potpunosti izvoziti svoje proizvode.