Sarajevo okuplja poslovne lidere iz jugoistočne Evrope

Izvor: Indikator.ba/SB 24.05.2016
Sarajevo se užurbano priprema za dva iznimno značajna paralelna skupa kojim će biti domaćin 28. i 29. maja.
'Summit 100' koji okuplja najuspješnije poduzetnike jugoistočne Evrope 2011. godine zajednički su pokrenuli Hrvatsko uduženje poslodavaca te srodna udruženja iz Srbije i Slovenije sa ciljem da se na jednom mjestu predstave primjeri dobre poduzetničke prakse i osnaži suradnja koja bi otvorila prostor novim razvojnim projektima i investicijama u regiji.

Taj skup ove će godine biti organiziran 28. i 29. maja pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i geslom 'Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine'. Njegovo održavanje planirano je uporedo sa regionalnim summitom šefova država koji se svake godine održava u okviru suradnje kroz proces Brdo-Brijuni.

'Summit 100', kako su nam rekli miz ASA holdinga, jednog od suorganizatora, okupit će najznačajnije poslovne lidere iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije i BiH.

Kao posebne goste poslovnog summita organizatori su najavili bračni par iz Slovenije Samu i Izu Login za koje su naveli kako su kreatori globalne najrasprostranjenije aplikacije - Talking Tom i osnivači i vlasnici OUTFIT 7, vodeće regionalne tvrtke čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara.

U isto vrijeme Sarajevo će biti domaćin i regionalnog summit šefova država u okviru multilateralne suradnje kroz proces Brdo - Brijuni.

Dolazak su službeno potvrdili predsjednik Albanije Bujar Nishani, Makedonije Đorđe Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović, Italije Sergio Mattarella, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te Slovenije Borut Pahor, a očekuje se i dolazak predsjednika Srbije i Kosova -Tomislava Nikolića i Hashima Thaçija.

Prvi sastanak regionalnih lidera u ovom formatu održan je u maju 2013. na Brdu kod Kranja po čemu je i dobio naziv, a tada je počasni gost bio francuski predsjednik François Hollande.

Godinu dana kasnije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Treći je održan u junu 2015. godine u Budvi, a četvrti pred kraj novembra u Zagrebu.

Zagrebačkom summitu, kao počasni gosti, prisutvovali su i američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Kako smo već rekli, specijalni gost ovogodišnjeg redovnog zasijedanja Brdo-Brijuni procesa je predsjednik Italije Sergio Mattarella, koji je već potvrdio svoj dolazak u Sarajevo, a nezvanično saznajemo da je ranije dolazak najavio i predsjednik Vijeća Evrope Donald Tusk, te austrijski predsjednik Heinz Fisher, koji je prisustvovao skoro svakom dosadašnjem okupljanju lidera Zapadnog Balkana.