Sfera 2019: Tehnologija betona u Sarajevu okupila najveći broj učesnika do sada

Izvor: Akta.ba 27.03.2019


VII Međunarodna naučno stručna konferencija "Tehnologija betona" otvorena je danas u Sarajevu.Konferenciju je službeno otvorio Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH koji je također pozdravio njenu organizaciju.

"Sve članice komore imaju potrebu da se okupe nekoliko puta godišnje i razmijene iskustva. Privredna komora FBiH podržava ovakve događaje i podstiče njihovo održavanje u regionalnom smislu. Danas vidimo kompanije iz regije koje su upravo prepoznale činjenicu da jedino regija kao jedinstven ekonomski prostor, može im pružiti stabilnost u daljem radu i razvijanju na nova tržišta", istakao je Jašarspahić.

Konferenciju organizuje Kompanija Sfera d.o.o. Mostar u saradnji sa Građevinskim fakultetom Sarajevo, Institutom za standardizaciju BiH, IGH institutom iz Zagreba, te GIT institutom iz Tuzle, kako bi se učesnicima osigurao kvalitetan ambijent za održavanje poslovnih sastanaka i prezentacija, a sve u cilju unapređenja poslovanja.Tokom svečanog obraćanja, Naida Memić, direktorica agencije Sfera d.o.o. poručila je da su naučno stručne konferencije iz oblasti građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i već prepoznate u cijeloj regiji kao respektabilan događaj koji na jednom mjestu spaja struku i nauku.
"Naš cilj je podizanje svijesti stručnjaka u domenu građevinarstva i važnosti posjećivanja ovakvih manifestacija. Na jednom mjestu možemo vidjeti više kompanija iz istog polja djelovanja, te educirati se o novim načinima primjene materijala i tehnologije građenja", istakla je ona.

Mirza Pozder, prodekan Građevinskog fakulteta iz Sarajeva, rekao je da je misija fakulteta pored obrazovanja da organizuje i podržava sve događaje u oblasti građevinarstva.

"Iako fakultet ne pripada građevinskoj industriji, često kažem da smo i mi industrija jer proizvodimo inženjere. U tom smislu, učešćem na ovakvim konferencijama studenti dobijaju kvalitetno znanje", poručio je Pozder, zahvalivši se organizatorima na potrebi za organizacijom ovakvih konferencija.

U svečanom dijelu otvaranja manifestacije, ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja obratio se i Igor Dizdarev koji je naveo da je beton kao građevinski materijal obrađen kroz zakonsku regulativu na federalnom nivou.

"Svaki građevinski proizvod, pa tako i beton, mora pratiti važeće dokumente usklađenosti ovisno o sistemu ocjenjivanja koji se primjenjuje na taj građevinski proizvod", rekao je on, dodavši da dokumentaciju o usklađenosti izdaje ovlašteno pravno lice.

Istakao je da u planu Ministarstva izrada Zakona o građevinskim proizvodima, kako bi se zakonska regulativa BiH što više približila evropskom pristupu u certificiranju građevinskih proizvoda.

Branimir Muidža, direktor Tvornice Cementa Kakanj d.d. i predsjednik Vijeća stranih investitora BiH poručio je u svom govoru da konferencija ima jedan važan interes, kako za građevinski sektor, tako i za bh. ekonomiju.

"Ovo je sjajna prilika da razmijenimo dobra iskustva i prakse koje posjedujemo kako bismo što bolje koristili beton i da se fokusiramo na njegovu primjenu u gradnji. Puno toga se mijenja, ali beton i cement će se koristiti dok je svijeta i vijeka", istakao je Muidža.

Naglasio je da je tokom poslovnog vijeka od 145 godina Heidelberg cement uvijek bio posvećen idejama u proizvodnji cementa na način da se postigne što bolja kvaliteta i održiva gradnja.
 
"Održiva gradnja treba biti poruka ove konferencija i DNK ekonomije i građevinstva u BiH”, poručio je Muidža, dodavši da usvajanje novih tehnologija u proizvodnji betona donosi napredak društvu i civilizaciji.

Inače, na konferenciji će tokom dva dana biti više riječi o regulativama i standardima u oblasti tehnologije betona, uz prezentacije kompanija i njihovih iskustava u procesu izgradnje objekata. Neke od tema su tehnologija betona, temperatura betona, zaštita AB konstrukcija, nekonvencionalni betoni, upotreba vlagomjera u industriji betona, trajnost betona i dr.

Elvira Drežnjak, PR kompanije Sfera d.o.o. Mostar kazala je da se nakon šest održanih konferencija u Mostaru, ova održava u Sarajevu zbog povećanog broja učesnika.

"Prva Sferina konferencija u Sarajevu okupila je najveći broj izlagača do sada, čije štandove posjetitelji mogu vidjeti u prvom dijelu kongresne dvorane Hills. Oba dana konferencije predviđena su za predavanja naših stručnjaka govornika, kao predstavnika kompanija koji su sponzori i partneri. Drugi dan konferencije će biti održana panel diskusija koja će otvoriti brojna pitanja i omogućiti razmjenu iskustava, što je i cilj konferencije", rekla je ona.