SHF 2019 prilika bh. proizvođačima da se predstave na svjetskom halal-tržištu

Izvor: www.bbi.ba 18.07.2019
Sarajevo halal sajam (SHF) 2019 predstavlja jedinstvenu prilliku bosanskohercegovačkim, ali i regionalnim kompanijama da se predstave i plasiraju svoje robe i usluge na svjetskom halal-tržištu koje iz godine u godinu bilježi ubrzan rast. Ovo je zaključeno na Okruglom stolu „Perspektive, šanse i potencijali halal-industrije u Bosni i Hercegovini" koji je u organizaciji BBI VIP Business Cluba održan u Sarajevu.

U okviru Okruglog stola održana je prezentacija drugog po redu Sarajevo halal sajma 2019, koji će se održati u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra/rujna 2019. godine. Privredna/Gospodarska komora FBiH i ove godine učestvuje u Organizacionom odboru SHF putem Udruženja halal industrije, a više informacija o SHF 2019 možete pronaći na web stranici sajma.

„Perspektive u halal industriji su ogromne. BiH je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 miliona muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal-hrane stacioniramo u BiH, to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu BiH ima ogroman potencijal", kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Podršku SHF 2019 dao je i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka koji je kazao da je Grad Sarajevo zainteresiran za saradnju kada je u pitanju promocija halal-industrije, posebno halal-turizma. „Turizam je grana koja je posljednjih godina u usponu i upravo promocija i razvijanje halal-turizma može biti šansa za Grad Sarajevo", kazao je Skaka.

Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo najavio je učesnicima da će Ministarstvo finansija KS finansijski podržati održavanje SHF 2019. Vedad Halilović, predsjednik Udruženja halal industrije pri P/G K FBiH i direktor izvoza AS Holdinga istaknuo je da AS Holding u ponudi ima više od 1.000 halal-certificiranih proizvoda. „Izvozimo u više od 30 država svijeta i jako nam je značajan halal-certifikat jer sve veći broj konzumenata traži halal-certificirane proizvode i to ne samo muslimani, nego i drugi koji znaju da halal-certifikat znači kvalitet, nešto što je zdravo i čisto", kazao je Halilović.

Tamara Gojšina iz prehrambene industrije Swisslion Trebinje kazala je da trenutno u ovoj kompaniji imaju dvije linije koje su halal-certificirane, a u toku su pripreme za certificiranje još dvije linije. „Islamsko tržište je zaista veliko i osjeti se uticaj halal-certifikata i u izvozu i u proizvodnji", kazala je Gojšina.

Potražnja za halal-proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019 prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal-certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal-certifikatom. Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta te više od 10.000 posjetitelja.

Pored predstavnika P/G K FBiH, okruglom stolu su prisustvovali predstavnici halal-certificiranih kompanija iz BiH, kao i kompanija koje su u procesu halal-certificiranja i kandidati za halal-certificiranje, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Privredne komore Kantona Sarajevo, Udruženja halal industrije, Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH, Islamske zajednice u BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, Centra za certificiranje halal-kvalitete u Hrvatskoj i drugi.