Srednjoškolci iz BiH završili jednomjesečnu praksu u Poljskoj, u kompanijama koje učestvuju u projektu Intervet Western Balkans

30.07.2021
Učenici mješovitih srednjih škola iz sedam bosanskohercegovačkih gradova su se upravo vratili iz poljskog grada Wroclawa, gdje su proveli 4 sedmice na praksi u nekoliko kompanija: Skoda, V-Lab Serwis, DOPAK Sp. z o.o., Dolnoślaska Organizacja Turystyczna, Kaleron, Hotel dla zwierzat 4pets, itd.

Praksa za 11 srednjoškolaca iz naše zemlje je bila potpuno novo ali i neponovljivo iskustvo. Za neke od njih, boravak u Poljskoj je premašio sva očekivanje, dok neki ipak nisu radili željeni posao. Tokom jednomjesečnog boravka u Poljskoj, bh. srednjoškolci su pored prvog radnog iskustva imali priliku upoznati Wroclaw, grad na rijeci Odri, bogate historije i kulture, družiti se sa srednjoškolcima iz drugih zemalja, sklopiti nova prijateljstva, poboljšati komunikaciju na engleskom, saznati više o internacionalizaciji mobilnosti. Kako su i sami rekli, bili su ovo početni koraci ka osamostaljivanju i ulasku u svijet odraslih.

Danis Bradarić, maturant is Maglaja, je podijelio svoje utiske:  "Prije svega, hvala Vam na divno provedenih mjesec dana. Tokom boravka u Wrocławu upoznao sam mnogo dobrih ljudi, sa kojima se nadam da ću ostati u dobrim odnosima još dugo vremena. Radio sam u odličnoj kompaniji, sa odličnim mentorom tako da u tom aspektu nisam imao problema, čak sam i mnoge stvari naučio. Put je bio malo duži, ali se u potpunosti isplatio. Sama organizacija puta bila je super, kao i naš vođa puta. Također i organizacija MODE koja nas je dočekala i brinula o nama u Poljskoj uradila je svoj posao na zavidnom nivou."

Safet Gagić iz Sarajeva: "Meni je Poljska bila potreban korak u osamostaljenju. Bilo je naravno super i nezaboravno iskustvo i stvarno sam zavolio Poljsku. Opet bi išao da imam šansu. Za posao samo imam pohvale. Upoznao sam prekrasne ljude i napravio sam veze koje će mi služiti u budućnosti. Također sam se zbližio sa svojim poslom i vidio šta znači biti veterinar i raditi sa životinjama. Iskustvo je bilo super. Predlažem da učestvuje svako ko se razmišlja da se prijavi za ovaj program."

Zahvaljujemo kolegama iz fondacije Mode i Uniser, voditeljici grupe Aidi Kardić, Privrednoj komori FBiH na podršci, a našim srednjoškolcima želimo puno uspjeha u nastavku školovanja.

IUS Life