Studijska posjeta Republici Češkoj u cilju unapređenja znanja i razmjene iskustava

08.06.2017
Projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) „Zapošljavanje i sigurno snadbijevanje energijom korištenjem biomase" finansiran od strane Češke razvojne agencije organizirao je za predstavnike nadležnih ministarstava i privrednih komora studijsku posjetu Republici Češkoj – Prag u periodu od 22 do 26.05.2017.

Cilj posjete je bilo unapređenje znanja BiH predstavnika i razmjena iskustva sa Češkim stručnjacima i državnim službenicima o procesu pridruživanja Republike Češke EU i uticaju ovog procesa na razvoj sektora drvne biomase. BiH predstavnici su imali priliku diskutovati o obnovljivim izvorima energije i drvnoj biomasi sa donosiocima odluka i stručnjacima iz Češke razvojne agencije, Državnog fonda za životnu sredinu, Ministrstvom životne sredine, Ministarstvom industrije i trgovine, Fakultetom za šumarstvo i drvnu industriju Univerziteta prirodnih nauka Republike Češke.

Direktor Češke razvojne agencije gospodin Kaplan istakao je, da je Bosna i Hercegovina prioritet Češke razvojne agencije po pitanju korištenja drvne biomase i razvoja sektora obnovljivih izvora energije.

Domaćin je bila i općina Menany koja je dobila nagradu „E.ON ENERGY GLOBE AWARD ČR 2008 godine za projekat „Daljinsko grijanje na drvnu biomasu. Ujedno treba istaći da je ova nagrada najveće priznanje za zaštitu okoliša u svijetu i dodjeljuje se ispred pojedinačnih država u sklopu „The Energy Globe Award"

Bosna i Hercegovina je u martu 2016. godine usvojila Akcioni plan za obnovljivu energiju kako bi se ispunile sve obaveze propisane Ugovorom o Energetskoj zajednici odnosno postizanje učešća obnovljivih izvora energije u energetskom bilansu BiH u iznosu od 40%.  Prilikom definisanja ovog cilja, uvidjeli smo da nema dovoljno podataka i da postoji potreba da se unaprijedi segment drvne biomase kako bismo mogli zakonski i kroz implementaciju infrastrukturnih projekata definisati ovaj sektor u BiH.  Zahvaljujući ovom UNDP-vom projektu, unaprijedićemo sektor drvne biomase kao i sam proces ispunjavanja obaveza BiH kroz implementaciju Akcionog plana obzirom da paralelno sa donatorima pokušavamo da uvedemo sistem monitoringa implementacije Akcionog plana".

Projekt „Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase" ima za cilj da doprinese poboljšanju životnog standarda stanovništva poticanjem eksploatacije i korištenja drvne biomase kroz strateško djelovanje, uspostavljanje tržišnog lanca vrijednosti i podizanje nivoa svijesti građana o prednostima korištenja ovog energenta kako bi se dugoročno smanjile emisije CO2.