TIKA posjetila P/G K FBiH

21.01.2020
Dana 21.01.2020. godine Privrednu / Gospodarsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su predstavnici TIKE -  turske agencije za saradnju i koordinaciju, predvođeni koordinatorom  gospodinom Omerom Farukom Alimcijem.

U toku radnog sastanka, predsjednik Komore gospodin Mirsad Jašarspahić prezentirao je gostima komorski sistem Federacije BiH, sa akcentom na razvoj industrija kao i na iznalaženju mogućnosti tješnje saradnje dviju institucija.

Privreda Bosne i Hercegovine je opredijeljena strateški na izvoz  u zemlje članice EU, te kao takva u cilju zadovoljavanja  probirljivih standarda mora podići kvalitet proizvodnje na europski.

Uočen je nedostatak certificiranih laboratorija kao i kadrova neophodnih za certificiranje bh. proizvoda namjenjenih za izvoz.

Na osnovu ukazanih potreba, iskazan je interes za zajedničke projekte koji bi u konačnici mogli dovesti do osnivanja laboratorijskih i edukacijskih centara koji su neophodni za održiv rast i razvoj privrede Bosne i Hercegovine, a koji bi bili na usluzi svim članicama Komore.

TIKA će na svojim budućim projektima po preporuci P/G komore Federacije vršiti odabir firmi po industrijskim granama s ciljem opremanja ispitnih laboratorija uz kontinuiranu edukaciju kadrova.