Turski privrednici žele da Turska bude među pet najvećih investitora u BiH

Izvor: www.fipa.gov.ba 21.06.2019
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu i Privredna komora Federacije BiH, u suradnji s Privrednom komorom Istanbula, organizirali su 17. juna 2019. godine u Istanbulu „Bosnia and Herzegovina Investment Day”.

Organizaciju događaje je inicirala Privredna komora Istanbula i FIPA, s ciljem upoznavanja zainteresiranih turskih kompanija s investicijskim prilikama Bosne i Hercegovine.

Cilj ovog događaja bio je da se na pravi način predstave profitabilne prilike i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje svog poslovanja izvan Turske. Privredna komora Istanbula ITO i FIPA s partnerskim institucijama su nekoliko mjeseci radile na pripremi događaja, adekvatne agende i selektiranju investicijskih projekata i kompanija.

Manifestaciju je otvorio gdin Šekib Avdagić, predsjednik ITO. Istakao je odlične kulturne i političke odnose Turske i BiH, te činjenicu da investicijski odnosi nisu na nivou koji je potencijalno moguć i očekivan.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić predstavio je rad i usluge Komore,  naglašavajući da ova asocijacija kroz sektorska udruženja okuplja i zastupa interese kompanija iz nekih od najperspektivnijih sektora bh. privrede, uključujući metalsku i elektro industriju, drvopreradu, turizam i IKT sektor. Putem svojih resursa i mreže kontakata, Privredna komora FBiH stoji na raspolaganju potencijalnim investitorima u pripremi i realiziranju ulaganja te posvećuje značajan dio svojih aktivnosti promoviranju potencijala domaće privrede.Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović je istakao spremnost i želju Ambasade i konzulata, te svih institucija u BiH da budu na usluzi turskim investitorima.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić, kao glavni organizator, istaknuo je osnovne usluge koje FIPA pruža investitorima od inicijalnog interesa, organizacije sastanaka, pronalaska lokacija za ulaganje, pa do podrške koju pruža u postinvesticionoj fazi odnosno prilikom procesa reinvestiranja.

Predstavnik FIPA-e Nina Pobrić je predstavila osnovne prednosti BiH za ulaganje, te atraktivne sektore i projekte.

Stopa poreza na dobit kompanija u BiH je 10%, a u Turskoj 22%. BiH pruža lakši transport proizvoda na tržište EU, za što su turski investitori zainteresirani, uz korištenje slobodnog trgovinskog režima za regiju i EU. Dat je prikaz ostalih operativnih troškova, strukture radne snage i obrazovnog sistema, te zakonodavsta i reformskih procesa koji se sprovode u BiH.

Svoja iskustva s poslovanjem u BiH su prenijeli i Muzafer Cilek, počasni konzul BiH u Bursi, vlasnik kompanije Cilek, najvećeg proizvođača dječijeg namještaja, zatim Yusuf Dilaver, CEO Turkish Ziraat BH i Murat Unganer, suvlasnik Bjelašnica White Apartments Project. Svi privrednici su istaknuli da su zadovoljni poslovnim rezultatima u BiH, da turskih investicija treba biti više u narednom periodu i da poslovne procedure jesu relativno komplikovane, ali ne više nego u svim drugim zemljama svijeta.

Gdin Cilek posluje u više od 90 zemalja i smatra da BiH nije ništa više komplikovana od drugih, samo treba raditi na transparentnosti i pristupu klijentima.

Gdin Šekib Avdagić i turski privrednici su zaključili da postoje svi preduvjeti da Turska bude, ne 11., već među top pet zemalja investitora i kako treba nastaviti s organizacijom sličnih događaja u Turskoj.

Dodatno, predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH.

Nakon plenarnog dijela održani su B2B sastanaka između kompanija iz Bosne i Hercegovine i Turske vezano za trgovinu i investicije. Turske kompanije su pokazale interes za projekte iz BiH i dogovorene su prve posjete BiH.

Prisutne turske kompanije djeluju u metalo-prerađivačkom sektoru, sektoru proizvodnje autodijelova, proizvodnje hrane, namještaja, hemijske industrije, turizma, kao i tekstilne industrije.

Privredna komora Istanbula jedna je od najvećih privrednih komora na svijetu, s registriranim članstvom od 450.000 kompanija.


Informacije za privrednike  koronavirus (COVID 19)