U Novom Travniku Kavat proizvodi dječiju obuću kojom promoviše bh. ljepote i turizam "MIBH" - MADE IN BIH

Izvor: www.klix.ba 04.05.2021
Ideja za pokretanjem prvog domaćeg bh. brenda obuće s oznakom Made in Bosnia and Herzegovina pojavila se još prije godinu dana, a teza je bila inspiracija i za ime brenda.

Firma Kavat koja već godinama posluje u Novom Travniku i svoje prioizvode plasira na tržište Evropske unije u narednom periodu proizvodit će i dječiju bh. obuću pod brendom "MIBH".

"Smatrali smo da s tradicijom i iskustvom koje posjeduju mogu da proizvedu i cipelu za bh. prostore, koja će biti kvalitetna, izrađena od najkvalitetnijih materijala na modernim tehnološkim procesima u proizvodnji obuće. Prilikom same konstrukcije cipele, sarađivali smo s ortopedima jer smo obraćali pažnju na razvoj dječijeg stopala i to je nešto na što smo zaista obratili mnogo pažnje", kazao je Samir Džambegović, rukovodilac administrativnog sektora MIBH.

Povezivanje s prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine je ideja koja je došla iz neopravdanog zapostavljanja prirodnih ljepota naše države koja ostavlja bez daha, a u proizvodnji uglavnom koriste prirodne premium materijale jedinstvene na Balkanu kako bi bili poveznica s prirodom Bosne i Hercegovine.

"Sklopili smo jednu priču u kojoj promovišemo našu zemlju, a ne samo proizvod. Selekcija imena proizvoda je bila jednostavna. Potrudili smo se, a i nastavit ćemo s tom praksom da svi naši proizvodi nose nazive planina, rijeka, jezera ili nekog drugog mjesta u BiH. S ovim želimo da potaknemo naše kupce da posjete, i uživaju u Bosni i Hercegovini, da obilaze planine, jezera, i sve predjele, koje nisu imali priliku da posjete, a možda nisu ni razmišljali o tome. Neka vas artikli kao što su: Nuga, Kram, Kmur, Prenj, Grm, Lukomir, Klek, Una i drugi inspirišu da posjetite sva ta mjesta. Mi ćemo to smatrati uspjehom, a još ćemo ponosniji biti ako to bude u MIBH brendu", dodaje Džambegović.

U nastavku razgovora Džambegović govori da je njihovih prvih 10 proizvoda namijenjeno za najvažnije kupce - djecu, koja su budućnost zemlje i koja zaslužuju kvalitet, ali da postoje i artikli za odrasle koji su napravljeni dva mjeseca nakon proizvodnje.
Ipak, nadaju se da će nakon prodaje u BiH kao i preko interneta njihovi proizvodi pronaći mjesto i na policama širom EU.

"Nadamo se, da ćemo uskoro imati priliku da plasiramo proizvode i na tržište EU, ali nažalost to je jako zahtjevan process, budući da naša zemlja nije članica EU, pa je zbog toga, isporuka iz naše zemlje jako komplikovana, i u većini slučajeva preskupa. Naš cilj je kontinuirani razvoj branda 'mibh' u vidu građenja vlastite maloprodajne mreže i otvaranje prodajnih objekata širom BiH", zaključio je Džambegović.