U okviru SBF  2018.  Privredna komora FBiH učestvovala na panelu "Lanac snabdijevanja i njegov utjecaj na kompanije zapadnog Balkana"
Drugoga dana SBF 2018, u Hotelu Hills održan je panel na temu „Lanac snabdijevanja i njegov utjecaj na kompanije zapadnog Balkana".

Martin Gaber, izvršni direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH, u svom kratkom govoru osvrnuo se na dosadašnju poslovnu saradnju privreda dvaju zemalja, ističići da se na osnovu ankete urađene među njemačkim kompanijama dolazi do zaključka da bi mnoge od njih ponovo investirale u BiH, te da je Bosna i Hercegovina dobro mjesto za ulaganje i pokretanje biznisa.

Na panelu je u svojstvu moderatora učestvovala je  Elma Agić - Šabeta, šefica Odjela za strategiju Bosna Bank International, navodeći da se srednjoročno posmatrano, na osnovu makroekonomskih pokazetelja može se uočiti rast BDP-a u jugoistočnoj Evropi u okviru očekivanih 3,2 posto, što je uistinu značajan napredak u svim privredama zemalja Zapadnog Balkana.
Istakla je kako je 60 posto pokrivenost izvoza uvozom nedovoljno i da postoje realni potencijali da se izvoz udvostruči.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kao i predstavnici bh. kompanija Mahmut Galijašević, izvršni direktor MANN HUMMEL, Zlatan Faik Uzunović, menadžer lanca za snabdjevanje za Centralnu i Istočnu Evropu Prevent grupe, Muris Obarčanin, CEO, MDG International, Bosnia and Herzegovina, , Ekrem Turajlić, Corporate Sales Director, Bosnalijek, Bosnia and Herzegovina Karin Hörhan, Programme Manager, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Germany i Umur Gökçe, Policy Analyst, Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) su primjerima dobrih praksi svojih kompanija uzeli aktivno učešće na panelu o jačanju regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, načinima kako proizvoditi više gotovih proizvoda, kao i o prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

Mirsad Jašarspahić predsjednik Privredne komore Federacije BiH, naveo je da je misija komore promovisati članove i podržati ih u pronalaženju investitora i novih tržišta. Istakao je kako su među najvažnijim sektorima industrija i usluge, te kako je prošle godine pokrenut projekt razvoja automobilske industrije u FBiH.

Predsjednik Jašarspahićje naglasio da su bh. kompanije iz automobilske industrije uspješno ispunile zahtjevne kriterije koje postavljaju veliki evropski proizvođači automobila.

Istakao je da bez ostvarenja visokih standarda u poslovanju nema osvajanja novih tržišta niti prilika za sklapanje novih poslovnih ugovora sa ino kupcima.

- „Ulazak bh. kompanija među dobavljače takvih proizvođača jača pojedinačne kompanije koje proizvode komponente za automobilsku industriju, a konačan cilj nam je da tim jačanjem budu stvoreni uslovi za preseljavanje velikih industrijskih kapaciteta na ovo područje" - dodao je Jašarspahić.

”U okviru realizacije projekat razvoja automobilske industrije FBiH, PKFBiH je otvrila predstavništavo za automobilsku industriju u Njemačkoj u gradu Wolfsburgu s ciljem da se uspostavi tješnja saradnja između bh. kompanija i onih u Njemačkoj poput Volkswagena (VW) i BMW-a”, rekao je Jašarspahić i dodao kako ove godine očekuju za pet posto veći broj uposlenih radnika u autoindustriji, veću proizvodnju i izvoz za četiri posto.