U P/G KOMORI FBIH  ODRŽAN INFO DAN HALAL INDUSTRIJE
U okviru Info dana Halal industrije održan je cjelodnevni sadržajan program, koji je započeo u prijepodnevnim satima, održavanjem Sjednice Upravnog odbora Udruženja Halal industrije P/G komore Federacije BiH.

Otvarajući  Info dane Halal industrije, koji su se održali u velikoj Sali Komore,  prisutne je pozdravio i zaželio im dobrodošlicu, predsjednik Privredne /Gospodarske komore FBiH gosp. Mirsad Jašarspahić.

Naglasio  značaj i ulogu Halal industrije  u ukupnoj prerađivačkoj industriji i izvozu Bosne i Hercegovine, ističući činjenicu da je komora osnivanjem Udruženja Halal industrije prepoznala potrebu za osnivanje istog i time privrednicima omogućila priliku zajedničkog organiziranja radi nastupa kako na bh tako i  na probirljivim ino tržištima.U prisustvu predstavnika firmi Bimal Brčko, Bigo Tuzla, Klas Sarajevo, Vispak Visoko, Ledo Čitluk, Drampek Tuzla, Poljorada  Travnik, BBI Banka Sarajevo, GHB invest SAHAF Sarajevo, Agencije za certificiranje Halal kvalitete IZ BiH, te Ministarstva inostranih poslova BiH, Ambasada Saudijske Arabije i Turske,  održane su prezentacije dvogodišnjih  aktivnosti Udruženja Halal industrije kao i prezentacija Agencije za halal certificiranje IZ  o cijelokupnoj halal industriju u BiH.

Prisutnima se obratio i predstavnik odjela ekonomske diplomatije, MIP-a BiH gospodin, Emin Korkut, , ističući značaj organizovanja bh privrednika kroz Udruženje Halal industrije pri P/G komori FBiH.

Govorio je o zajedničkim aktivnostima ministarstva sa P/G komorom i pozvao prisutne da putem komore iskažu interes za povezivanjem sa tržištem Libije, ističući da je  pripremi potpisivanje memoranduma o poslovnoj saradnji P/G Komore FBiH i komora gradova Tripoli  i Misurata čime bi se i tehnički stvorili uvjeti za otvaranje ovog za bih proizvođače već od ranije poznatog tržišta.

Ispred ekonomskog odjela ambasade Republike Turske prisutne je pozdravio gospodin Amor Avdić, naglasivši dobru dugogodišnju saradnju sa P/G komorom Federacije.
Istakao značaj Udruženja Halal industrije po pitanju još efikasnijeg izvoza halal certificiranih proizvoda kako na višemilionsko tusko tržište tako i na probirljiva ino tržišta.

Info dani Halal industrije su  bili dobra prilika za prezentaciju komorskog Udruženja Halal industrije, firmi članca kao i firmi čije se poslovanje baziraju na Halal kvaliteti.

Nakon završenog oficijelnog dijela programa u toku  jednosatnog druženja, privrednici su uživali u degustaciji suhomesnatim proizvodima firme Madi i Tešnja kao i konditorskom programu Klasa Sarajevo, koji ovih dana proslavlja i veliki jubilej 115. godinana osnivanja.