U Privrednoj/Gospodarskoj komori F BiH održano stručno predavanje „ Rast cijena građevinskog materijala„

27.06.2022


Danas je u prostorijama Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine održano stručno predavanje na temu : RAST CIJENA GRAĐEVINSKOG MATERIJALA: kako ga regulirati i osigurati nastavak realizacije važnih infrastrukturnih projekata prema planu?

Uvodno su se obratili doc.sr.sc Marko Šantić ispred Gospodarske komore F BiH, prof.dr.sc. Viktor Lasić ispred Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru te ministar Federalnog ministarstva trgovine g. Zlatko Vujanović.

Središnje predavanje održala je potpredsjednica HGK gđa. Mirjana Čagalj kao jedna od inicijatora potrage za rješenjima, koja je govorila o problemu te događajima koji su prethodili odabiru prihvatljivih rješenja.

Problem iznenadnog enormnog rasta cijena građevinskog materijala koji je od kraja 2020. godine ozbiljno poremetio poslovanje građevinskih poduzeća i utjecao na znatno promijenjene uvjete poslovanja, nije bilo moguće predvidjeti niti njegove učinke prevenirati ugovornim odredbama.

Da trenutna situacija ne bi dovela do sloma građevinskog sektora i propasti započetih projekata, Vlada RH je u listopadu 2021. donijela Zaključak kao preporuku javnim naručiteljima da s izvođačima pristupe analizi ugovorenih jediničnih cijena građevinskih materijala i proizvoda za neizvršene ugovore o javnoj nabavi, nakon čega je Hrvatska gospodarska komora izradila Smjernice za provedbu postupaka priznavanja razlike u cijeni koje je gospođa čagalj danas predstavila u Mostaru. Glavne teme predavanja bile su: Uzroci rasta cijena građevinskog materijala, Smjernice HGK za provedbu postupka priznavanja razlika u cijenama, Posebne uzance o građenju, Metodologija izračuna indeksa cijena građevinskog materijala, Primjeri indeksacije cijena.

Nakon završenog predavanja uslijedila su pitanja nazočnih te rasprava o aktuelnoj problematici.