U Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH Održan  stručni skup  o Nacrtu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina
Okrugli stol na temu "Mitovi i istine o usvojenom nacrtu Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina" okupio je danas u P/G KFBiH u Sarajevu brojne predstavnike resornih ministarstava Vlade Federacije, predstavnike Obrtničkih komora, predstavnike Federalnog Parlamenta i Doma Naroda ali i predstavnike duhanske industrije, samostalne ugostitelje i trgovce, te tvrtke članice Udruženja turizma pri P/G KFBiH koji su argumentirano ukazali na manjkavosti rješenja  koja su predviđena u trenutnom nacrtu ovog Zakona.

Okrugli stol je organizirala Privredna komora FBiH čiji je potpredsjednik Mirsad Jašarspahić objasnio da je cilj skupa predstavljanje svih efekata koje bi ovakav Nacrt Zakona, koji je još uvijek u fazi javne rasprave, mogao imati na brojne poslovne subjekte u Federaciji BiH, prvenstveno na ugostiteljstvo.

"Privredna komora je u obavezi ne samo da ukaže na moguce posljedice, već ujedno i da zaštiti interese svih svojih članica" - naglasio je Jašarspahić.

Stav Udruženja turizma pri P/G KFBiH je da zakon ide u smjeru fleksibilnijih modelskih rješenja, na način da se u ugostiteljskim objektima naprave zasebne prostorije za pušače, ili da se ugostiteljski objekti mogu opredijeliti da li su za pušače ili nepušače.

Očekivane posljedice koje će potpuna zabran pušenja izazvati na ugostiteljski sektor predstavljene su kroz istraživanje konzultantske kuce KPMG koje je provedeno u BIH među ugostiteljima u oba entiteta.

"Broj radnika bi bio smanjen za oko 11 tisuća, očekivani pad prometa u sektoru je 259,9 miliona KM, dok bi pad prihoda od PDV-a iznosio 38 miliona KM." Rekao je iz KPMG Igor Lončarević.

U diskusiji koja je uslijedil, svi sudionici okruglog stola su naglasili, kako članovima Parlamenta Federacije BiH pred kojima će se ovaj Nacrt Zakona uskoro naći, tako i predlagaču Zakona, da se nitko ne zalaže za promociju pušenja, ali su istakli da su određene odredbe zakona potpuno neupotrebne i neučinkovite, a posebno štetne za razvoj sektora turizma i ugostiteljstva i duhanske industrije, što je  potkrijepljeno i iskustvoma iz zemalja iz regije.