U Privrednoj komori FBiH održan zajednički sastanak kantonalnih Turističkih zajednica FBIH

06.11.2020
U četvrtak, 5.11.2020. godine  u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBIH u Sarajevu, održan je prvi zajednički sastanak Turističkih zajednica Kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Privredna/ Gospodarska komora FBIH, odnosno Udruženje turizma pri PGKFBIH,  je u suradnji sa svojim već dugogodišnjem partnerom USAID-om i u sklopu Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, organizirala i okupila kantonalne Turističke zajednice  Federacije BiH.

Turističke zajednice kantona FBIH imale su prilike upoznati prisutne sa problemima sa kojima se susreću u svojim kantonima, ali i sa potencijalima i mogućnostima kojima one raspolažu.

Na sastanku se razgovaralo i razmatralo trenutno stanje u turizmu, analizirale su se neizvjesnosti naredne turističke sezone, utjecaj pandemije COVID-19 virusa na poslovanje privrednih subjekata u sektoru turizma, kao i  mogućnosti i modeli ubrzavanja procesa oporavka turizma u Bosni i Hercegovini.

Cilj sastanka je između ostalog i adekvatna priprema za nadolazeće izazove, a prvenstveno podrška radu naših organizacija  u procesu bržeg oporavka turizma.

Prisutnima su na raspolaganju bili vanjski stručnjaci iz oblasti marketinga, razvoja strategija u turizmu, sa naglaskom na promjene na tržištu i promjene ponašanja putnika u turizmu gdin Damien Cook, i stručnjak za promociju na društvenim mrežama u svrhu promocije turizma i turističkih proizvoda   gdin Jack Delf.

Oba svjetski priznata stručnjaka koji imaju značajno iskustvo u oblasti turizma su prisutnima prenijeli svoja iskustva i modele pristupa strategijama u turizmu, posebno u vremenima kriza.
Šef projekta gdin Ibrahim Osta najavio je ovaj projekt koji će trajati 5 godina, i koji će  kroz partnerstva sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBIH i našim organizacijama, i taktičkim planom koji se tek treba uraditi,  osigurati daljnji ekonomski razvoj kroz turizam u Bosni i Hercegovini.