U Travniku potpisani ugovori o podršci izvozno orijentiranim kompanijama

Izvor: Akta/Fena 18.12.2020
Potpisivanje ugovora Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije sa korisnicima financijske pomoći u skladu sa Uredbom o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine u okolnostima pandemije COVID-19, za gospodarska društva čije je sjedište na području Srednjobosanskog kantona/županije održano je 17.12.2020.godine u Travniku.

Potpisivanje ugovora se izvršilo  u prostorijama Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, a oni koji nisu pozvani ili iz opravdanih razloga nisu bili prisutni  na potpisivanje Ugovora bit će ubrzo pozvani sa novim terminom potpisivanja ugovora. Pravo na subvencije Vlade Federacije BiH stekla je 51 tvrtka iz Srednjobosanske županije (SBŽ), za što je planirano ukupno 4,6 milijuna maraka.

Među potpisnicima ugovora bio je i Emir Todorovac, direktor kompanije "TISSA Bosnia" iz Novog Travnika:  "Zahvalni smo na ovoj pomoći i ona je dokaz da se država ipak brine o nama. Mi smo imali smo velike gubitke u maju i junu, kada nam je izvoz potpuno stao, ali nismo otpustili nijednog radnika. Međutim, sada se napredak osjeti. Proizvodnja nam se povećala i u zadnje vrijeme imamo toliko narudžbi da ne možemo sve stići", kazao je Todorovac novinarima.

Direktor Sektora za industriju i usluge Gospodarske komore Federacije BiH Almin Mališević kazao je kako se radi o trećem paketu pomoći gospodarstvu Vlade Federacije BiH : "Ovo je treći dio pomoći koji se tiče grant sredstava. Radi se o raspodjeli sredstava Vlade Federacije BiH u ukupnom iznosu od 90 miliona maraka, od čega je 30 miliona maraka pripalo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije da taj novac podijeli za industriju. Dakle, ovo je podrška izvoznicima i mogli su aplicirati firme koje imaju 30 posto izvoza u ukupnom prometu".

Subvencije Vlade Federacije BiH u oblasti industrije, u ukupnom iznosu od 30 milijuna maraka, odnose se na pet grana industrije. Sredstva su dodijeljena poduzećima po županijama, a uz Travnik, ugovori su do sada potpisani u Mostaru i Tešnju. Ugovor o dodjeli financijske pomoći i Ovlaštenje za popunu mjenica nalazi se na web stranici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, www.fmeri.gov.ba i dostupno je svima da mogu isti pogledati i proučiti prije potpisivanja. Za sada potpisivanje Ugovora ide po planu i mislimo da će se svi ugovori uspjeti potpisati do kraja 2020. Godine, saopšteno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.