Udruženje za elektromobilnost: elektromobilnost je više od automobila

29.11.2021
Predstavnici Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, gđica Anela Karahasan, gosp. Armin Hodžić i gosp.Haris Muratovć su na poziv kompanije Westport Consulting i Lanaco prisustvovali Smart it up forumu, održanom u Banja Luci.

Cilj foruma je postavljanje osnova za pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u Republici Srpskoj kroz promociju, sigurnih, inovativnih, čistih i zdravih tehnoloških rješenja.

Tim povodom, gđica Anela Karahasan je u ime Udruženja za elektromobilnost predstavila stanje i aktuelne trendove elektromobilnosti u svijetu sa posebnim osvrtom na posljednju Konferenciju Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP 26) i stanje u Bosni i Hercgovini.

"Kada govorimo o elektromobilnosti, moramo spomenuti i jedan širi aspekt, a ne samo električna vozila. Ovdje mislim poglavito na elektromobilnost kao novu poslovnu priliku u BiH. U tom pogledu govorimo o  sve većem broju novih kompanija u BIH, proizvodnji prvog bh električnog motocikla, izgradnji fabrike za proizvodnju dijelova  za električna vozila, sve većem prilivu turista u i kroz Bosni i Hercegovnu električnim vozilma, koji će pri punjenju vozila, ostvarit i dodatnu potrošnju, smanjenju zagađenja, obnovi voznog parka, ali i iskoristivosti električne energije za pogon vozila,  gdje je električna energija u  Bosni i Hercegovini ujedno i značajan domaći resurs. Međutim na putu ekspanzije elektromobilnosti u BiH, potrebno je djelovati istovremeno i u pogledu izmjena i dopune zakonske regulative, te razvoja infrastrukture i poticaja, po uzoru na naše susjedne zemlje.”, istakla je Karahasan.

U okviru Smart it up foruma, organizirana je i panel diskusija na temu: "Održiva riješnja u svrhu dekarbonizacije Republike Srpske", gdje je u ime Udruženja za elektromobilnost učestvovao gosp. Armin Hodžić,  a u ime Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, gosp. Haris Muratović.Zahvaljujući Porsche BH, članici Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilma, prisutnima je na raspolaganju za testnu vožnju bio VW ID3.

U sklopu projekta "Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj Republike Srpske” planirano je i održavanje foruma u Trebinju, Doboju i Bijeljini.

Udruženje za elektromobilnost poziva i stavlja se na raspolaganje svim nadležnim institucijama, domaćim i međunarodnim organizacijama, kao i svim drugim akterima za zajedničku saradnju, promociju informacije, podršku i aktivnosti za razvoj elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini.