Udruženje za elektromobilnost iniciralo aktivnosti za razvoj elektromobilnosti u opštini Centar

Izvor: www.centar.ba 09.02.2021


Očuvanje životne sredine i zaštita okoliša nalaze se u vrhu prioriteta Općine Centar Sarajevo. Tim povodom, načelnik Srđan Mandić je ugostio predstavnike Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH koji djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH zajedno sa zastupnicom u Skupštini Kantona Sarajevo Neirom Dizdarević.Na sastanku je razgovarano o „elektromobilnosti", odnosno uvođenju i promovisanju korištenja električne energije u sektoru transporta.

Jedan od glavnih razloga za trend porasta korištenja električnih vozila u Evropi nalazi se u činjenici da je sektor transporta među najvećim izvorima zagađenja zraka, posebno u urbanim centrima.

Načelnik Mandić je izrazio spremnost Općine Centar da se aktivno uključi u ovaj projekat, te naglasio da će ova lokalna zajednica obezbijediti odgovarajuću lokaciju na kojoj će biti izgrađena javna punionica za električna vozila.

To će, kako je naglasio načelnik Mandić, biti inicijalna i podrška ovom, ali i svim ostalim projektima koji imaju za cilj smanjenje zagađenja u glavnom gradu BiH. U narednom periodu Općina će,u skladu sa mogućnostima i nadležnostima, posvetiti još veću pažnju rješavanju problema zagađenog zraka.