Udruženje za elektromobilnost na otvorenju prve javne punionice Grada Mostara

23.11.2021
Udruženje za elektromobilnost je na poziv gradonačelnika Grada Mostara, gosp. Maria Kordića, prisustvovalo zvaničnom puštanju u rad prve javne punionice Grada Mostara.

Svečanoj ceremoniji puštanja u rad javne punionice prethodila je prezentacija prisutnima Vijećnicima, zainteresiranim građanima i medijim o trenutnom stanju elektromobilnosti u BiH, te pregledu proteklih aktivnosti Udruženja za elektromobilnosti. Ispred Udruženja za elektromobilnost prisutnim se obratila Anela Karahasan i Armin Hodžić, pri tome čestitajući Gradu Mostaru na samostalnoj inicijativi o instaliranju javne punionice, obzriom da trenutno to još uvijek nije učestala pojava.Prva javna punionica, snage dva puta 22kW instalirana je iza Gradske vijećnice Grada Mostara. Dvostrana punionica omogućava istovremeno punjenje dva električna vozila, kao i punjenje električnih bicikala i/ili skutera.

Projekat je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBIH i Grad Mostar. Procjenjena vrijednost projekta je 35.000,00 konvertibilnih maraka, a radove je isporučila mostarska kompanija, Unis telekomunikacije, d.d. Mostar.

"Mostar se opredijelio za razvitak na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. U planu su još dvije punionice ove vrste u gradu. Problem zagađenja zraka unutrašnjim sagorijevanjem posebno je primjetan u centralnoj gradskoj zoni u kojoj se kreće veliki broj automobila i ostalih vrsta vozila koja ispuštaju velike količine štetnih gasova”, ističe  gosp. Darko Knezović, Koordinator za energetsku efikasnost Grada Mostara.

Udruženje za elektromobilnost još jednom čestita Gradu Mostaru uz želje za što više ovakvih inicijativa i u skorijoj budućnosti kako ispred predstavnika Grada Mostara, tako i ostalih Gradova i nadležnih institucija. U tom duhu Udruženje za elektromobilnost se stavlja na raspolaganje i dispoziciju za sve informacije i podršku.