USK: Za podršku maloj privredi 1,9 miliona maraka

Izvor: Nezavisne novine 24.05.2021


Za podršku maloj privredi u ovoj kalendarskoj godini Vlada USK osigurala je 1,9 miliona maraka, a cilj poticajne politike je jačanje konkurentnosti subjekata, podrška novoosnovanim subjektima te podrška tradicionalnim i starim zanatima.

Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi USK, sredstva će se dijeliti putem javnog poziva na osnovu već utvrđenih kriterijuma, a rok za prijave je 21. juni ove godine.

"Cilj programa je pružanje podrške subjektima male privrede, fizičkim i pravnim licima, koji su registrirani u okviru proizvodnih i uslužnih djelatnosti, radi očuvanja, rasta i razvoja subjekata male privrede na području Unsko-sanskog kantona. Želja nam je da utičemo na povećanje zaposlenosti, unapređenje kvaliteta i konkurentnosti male privrede, te da potičemo obnavljanje tradicionalnih zanata te povećanje broja žena, mladih i osoba s invaliditetom u poduzetništvu", istakla je Mehićeva.

Iz Privredne komore USK su pozdravili ovakve mjere zbog činjenice da su ekonomske restrikcije usljed pandemije virusa korona stvorile ogromne probleme privredi Unsko-sanskog kantona, a najpogođeniji je bio upravo sektor male privrede.

Samo u prošloj godini, prema njihovim podacima, bez zaposlenja je ostalo 3.500 osoba, a najveću štetu pretrpjeli su privredni subjekti koji su prisilno prekinuli s radom u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga, kao i izvozno orijentisane firme.

"Sigurno je da će ova pomoć dobro doći sektoru obrta i male privrede ako se imaju u vidu razorni učinci posljedica pandemije virusa korona. Ipak, prošlo je dugo vremena prije nego što se pojavilo nešto jasno i opipljivo i bojim se da za mnoge ova pomoć neće mnogo značiti jer su u međuvremenu odjavili proizvodnju i odustali od biznisa", kažu u Udruženju poslodavaca USK.