Uspješno održan 16. Međunarodni sajam privrede Tešanj – BIH 2022

27.09.2022


U organizaciji Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, Tešanj  od  21. do 24. septembra 2022. godine održan je 16. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2022 na lokaciji Kraševo. Prostor  sajma je cca 5.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 10.000 m2 otvorenog izložbenog prostora na kojem je, pored velikog broja izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i šire, učešće uzela Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine gdje su predstavljene mnoga privredna društva iz Bosne i Hercegovine.

Sajam su svečanim presijecanjem vrpce otvorili predsjednik Udruženja privrednika Semir Kantić, Ambasador Rumunije u BiH NJ.E. Anton Pacuretu, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, Premijer FBiH Fadil Novalić, Premijer ZDK Mirnes Bašić i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andrew Jewell.

Tokom četiri dana trajanja, sajam je obilježio sadržajan popratni program, panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije, te sastanci koji su doprinijeli poslovnom povezivanju i razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.
Drugog dana sajma, 22. septembra 2022. godine  održana je izborna skupština Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je izabrano rukovodstvo za naredni period.

Nakon obilaska štandova izlagača od strane gostiju, trećeg dana sajma održana je Konferencija u organizaciji Drvnog klastera „Namještaj i drvo" na kojoj je uzeo učešće predstavnik Privredne/Gospodarske komore gospodin Mirsad Hubanić, sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije.
 Uokviru navedene konferencije održan je plenum na temu „Energetska kriza, izazovi i šanse u oblasti šumarstva i drvne industrije". Na plenumu su pored predstavnika Privredne/Gospodarske komore Federacuje Bosne i Hercegovine učestovali i predstavnici Mašinskog fakulteta UNSA, predstavnici Ustanove za stručo obrazovanje odraslih osoba iz Banja Luke, kao predstavnici firmi iz oblasti drvne industrije.

Jedna od značajnijih aktivnosti je potpisivanje ugovora o saradnji između BBI banke i UP "Biznis centar” Jelah-Tešanj. Riječ je o Memorandumu o saradnji koji podrazumjeva aktivniji pristup i što veće animiranje članica Udruženja privrednika u kontekstu prisustva i naravno davanja svog doprinosa, ne samo na sajamskoj manifestaciji nego na jednom od najznačajnijih događaja u BiH koji organizira BBI banka, a to je Sarajevo Biznis Forum.