Zelena privreda - Zeleni ured

25.04.2017
Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH je 21.04.2017. godine u Sarajevu, zajedno s Komorom sanitarnih inžinjera (KSI) Federacije BiH, organizirala okrugli sto posvećen projektu „Zelena privreda - Zeleni ured", a povodom 22. aprila, Međunarodnog dana planete Zemlje.

- Jedan od glavnih ciljeva jeste da se u BiH postigne kontinuitet u obilježavanju tog dana, te da se privrednici i predstavnici relevantnih organizacija dodatno educiraju o značaju koncepta 'zelenog ureda' kao jednog od ključnih segmenata održivog razvoja - izjavio je predsjednik KSIFBiH Amar Ibrulj.

Zeleni ured, kako je dodao, naziv je za skup aktivnosti koje bi zaposleni trebali redovno prakticirati da bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjili troškovi za energente i materijal koji se koristi, a ujedno i povećala efikasnost korištenja resursa, te smanjio negativan utjecaj na okoliš.

Također, naveo je Ibrulj, cilj je da se motiviraju svi građani i uključe u ovakve manifestacije obilježavanja Dana planete Zemlje.    

Komora sanitarnih inžinjera FBiH osnovana je u aprilu 2011. godine. Sanitarno inžinjerstvo je struka koja se bavi očuvanjem i unapređivanjem zdravlja pojedinca i društva, te prevencijom bolesti primjenom mjera za održavanje higijensko-sanitarne i epidemiološke zaštite.  

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila, a namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.