Izabran auto godine u Bosni i Hercegovini

pressmediabih.com 28.02.2023

C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\4MAF6ZWJ\DSCF1829.JPG.jpg


U organizaciji AUTO  Media Group održan je dvadesetčetvrti „Izbor automobila godine" u Bosni i Hercegovini. Osim automobila, svoje mjesto u ovom Izboru su pronašle i druge kategorije vezane za autobranšu.

Titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini ponio je DS Automobiles DS4 (142 boda), a slijede Honda Civic (136), Opel Astra (115), Peugeot 408 (98), Dacia Jogger (58).

Odnosi sa javnošću imaju veliki značaj u poslovanju, pa je u kategoriji PR menadžera titulu najboljeg ponio Bojan Jotanović (Lada Auto).Najbolja internet stranica sa domaćom „.ba" domenom je www.audi.ba, a nagradu za ideju godine dobila je firma GS – Tvornica mašina Travnik, objavio je auto.ba.

Za projekat godine proglašen je projekat koji realizira Derubis Caravans iz Viteza, a najbolja firma u kategoriji autooprema je UNITRADE – Ljubuški.  

Spacijalnu nagradu za doprinos u bezbjednosti u saobraćaju dobilo je Moto Klub Tuzla. Najbolji  vozači u 2022. godini su Sead Agić (Sarajevo), Armin Mujkanović (Tuzla), Maja Babić (Srebrenik).

Za najbolju saobraćajnu patrolu proglašeni su Slaviša Antonić i Danko Jovanović iz PS za bezbjednost saobraćaja Pale.
Najbolja kompanija u kategoriji proizvodnja je Energoinvest – SUE iz Sarajeva. Priznanje za doprinos u autobranši u Bosni i Hercegovini dobio je Mirsad Jašarspahić – Privredna komora Federacije BiH.


C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\4MAF6ZWJ\automobil_godine_izbor_17_02_2023_58_3Vj.jpg


U julu 2016. godine u Privrednoj komori osniva se Grupacija automobilske industrije FBIH, čiji su članovi privredni subjekti koji se bave proizvodnjom automobilskih dijelova i komponenti i koja će djelovati kao strukovna asocijacija u okviru Udruženja metalne i elektro industrije P/G komore F BiH sa ciljem da se prije svega obezbijedi neophodna komunikacija između kompanija iz BiH koje rade u automobilskoj industriji, te da razmjenom saznanja i iskustava olakšaju pristup poslovima na zahtjevnim stranim tržištima, što će u konačnici rezultirati povećanjem konkurentnosti i razvojem automobilske industrije u našoj zemlji.
 
U decembru 2017. godine, za potrebe te grupacije a kroz  Projekat razvoja automobilske industrije, ugovorom sa Wolfsburg AG, uspostavlja se predstavnički ured za Grupaciju automobilske industrije Privredne/Gospodarske komore FBiH u Wolfsburgu, SR Njemačka. 
 
Aktivnom saradnjom ova dva udruženja sa internacionalnim partnerima dolazi se do saznanja i projekcija razvoja automobilske industrije u jednom novom pravcu pa se u maju 2019. u Privrednoj komori formira Udruženje za elektromobilnost sa ciljem zastupanja interesa članica radi razvoja sektora elektromobilnosti, podizanja javne svijesti u društvu o uticaju transporta na okoliš, iniciranja uspostave regulatornog okvira i donošenja strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti, saradnje na temu elektromobilnosti sa drugim organizacijama na lokalnom i internacionalnom nivou, organizovanja stručnih skupova i događaja u cilju prezentiranja, promocije inovacija i interesa društva, pristupa fondovima, edukacije kadrova, razmjene mišljenja i ideja, te ostalih aktivnosti a zbog značaja prilagođavanja rastućem trendu razvoja električnih vozila i njihovog utjecaja na sve ostale oblasti, poput turizma, ekonomije, itd.C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\4MAF6ZWJ\DSCF1604.JPG.jpgNagradu za očuvanje životne sredine i održivu urbanu mobilnost dobio je Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.
U kategoriji Menadžer godine – vozila, titulu najboljeg ponio je Armin Mulović – Porsche, dok je menadžer godine u kategoriji prodaja vozila Amer Alihodžić – Guma M iz Sarajeva. Specijalno priznanje za doprinos u prodaji vozila dobio je Emir Fetahović iz Sarajeva.
Nagradu za životno djelo ove godine pripala je Elmedinu Bajramoviću (BIHAMK).
U konkurenciji kamiona, najviše uspjeha među kandidatima imao je DAF XG, dok je za najbolji autobus proglašen ISUZU Novociti Volt. Među dostavnim vozilima, pobjedu je odnio FIAT Scudo.  
Najbolji SUV je Jeep Compass, Pick-Up godine je Ford Ranger, a titulu najboljeg terenca u 2023. godini osvojio je Range Rover Sport.
Najbolji ekološki prihvatljiv automobil („Zeleni" automobil godine) je Ford Mustang Mach-E.
Najteži posao imao je žiri koji je odlučivao o izboru automobila godine, a trebao se odlučiti za jedno, među pet nominiranih vozila. Sumiranjem rezultata, titulu automobila godine u Bosni i Hercegovini ponio je DS Automobiles DS4 (142 bodova), a slijede Honda Civic (136), Opel Astra (115), Peugeot 408 (98), Dacia Jogger (58).