Privredna komora Federacije BiH i USAID projekat “Diaspora Invest” održali info-dan posvećen investicijama dijaspore

07.03.2023

U prostoru Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH u Sarajevu danas je održana info-sesija o mogućnostima podrške i povezivanja sa investicijama bosanskohercegovačke dijaspore. Prezentacija je obuhvatila posljednji poziv USAID projekta „Diaspora Invest" koji uključuje dodjelu bespovratnih sredstava mikro, malim i srednjim preduzećima koji imaju dokazivu poslovnu vezu sa dijasporom, a nakon toga su učesnici imali priliku čuti više i o drugim oblicima podrške.
„Sve kompanije (d.o.o./d.d.) koje nisu starije od tri godine i koje u strukturi suvlasnika imaju članove dijaspore (lica koja su u kontinuitetu boravila tri godine van zemlje ili još uvijek borave) ili su im članovi dijaspore poslovni partneri (što dokazuju ugovorima o saradnji i povezivanju) mogu aplicirati na novi poziv USAID-a", pojašnjeno je na sesiji.
Cilj ovih aktivnosti je ohrabriti ulaganja bh. dijaspore u domovinu, ali to nije sve. Podrška će obuhvatati i kompanije bez dijasporskog učešća, u segmentu mehanizama tehničke podrške povezane sa ekspertima iz dijaspore.

„Kroz programe mentorske podrške razvoju i posredovanju izvozu, članovi dijaspore će imati priliku da podrže kompanije koje nemaju dijasporsko učešće te time stvore dodatne poslovne veze. Dijaspora ima veliki kapacitet i može pomoći zemlji. Vrijeme je da okrenemo trendove u drugom pravcu i tu moramo iskoristiti taj potencijal", dodaju.

U suradnji s lokalnim partnerima širom zemlje, USAID projekat "Diaspora Invest" će održati info-sesije o programu dodjele grantova i procesu prijava na lokacijama: Hotel Opal u Bihaću 8.3.2023. godine u 10:00 sati; Privredna komora Republike Srpske u Banja Luci 9.3.2023. godine u 10:00 sati; Razvojna agencija Grada Prijedora u Prijedoru 9.3.2023. godine u 14:00 sati; Linnovate Technology Park u Livnu 13.3.2023. godine u 12:00 sati; INTERA Technology Park u Mostaru 14.3.2023. godine u 11:00 sati; i Kantonalna privredna komora Tuzla u Tuzli 15.3.2023. godine u 12:00 sati. Osim toga, održat će se i online informativna sesija 16.3.2023. godine u 16:00 sati.

Za učešće na info sesijama možete se registrirati slanjem e-maila na prijava@diasporainvest.ba. Javni poziv za dodjelu grant sredstava je otvoren do 31.03.2023. u 16h. Aplikacija za dodjelu granta se nalazi na: www.grant.diasporainvest.ba.