Otvoren 30. Međunarodni jesenski sajam u Bjelovaru

Jubilarni trideseti Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, na kojem se ove godine okupilo više od 300 izlagača iz Hrvatske i desetak stranih država, otvoren je u petak na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara.

Na preko 100 tisuća kvadrata, pored tradicionalne sajamske manifestacije , održava se i državna stočna izložba, PETI ELEMENT- sajam grijanja i obnovljivih izvora energije te DRVNI SVIJET- sajam opreme za šumarstvo i drvne tehnologije.

Bosna i Hercegovina, kao susjedna zemlja kojoj je Republika Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner, predstavila se na ovogodišnjem sajmu na izložbenom prostoru od 100 m2.

Turistički potencijal  je bio jedan od fokusa predstavljanja naše zemlje, te su posjetioci mogli vidjeti cijelu turističku ponudu Bosne i Hercegovine putem ogromnog led panela na izložbenom prostoru BIH.

Bosnu i Hercegovinu su ove godine na sajmu u Bjelovaru predstavljali Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, TORS ( turistička organizacija Republike Srpske ), Una Sana klaster, Turistička zajednica Bihać, AS GROUP ( AS jelah, Vispak Zlatna džezva, Klas, Agrokomerc ), Vinarija Čitluk, Podrumi Andrija Paoča, PUĐA sir, BELGRAD d.o.o, Bios Visoko te mnogobrojni drugi izlagači putem kataloga i letaka.

Ispred komorskog sistema Bosne i Hercegovine, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Bosnu i Hercegovinu je predstavila Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

U ime predsjednika Privredne/Gospodarske komore Federacije BIH izv.prof.dr.sc. Marka Šantića, izaslanstvo Bosne i Hercegovine je predvodio Dario Planinić, savjetnik za promociju.

Pored delegacije iz Bosne i Hercegovine, u ime ambasadorice Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj NJ.E gđe. Elme Kovačević- Bajtal na svečanosti otvorenja sajma te susretu sa domaćim i inozemnim prestavnicima vlasti prisustvovali su g.Zoran Perković, ministar i gđa.Nermana Hadžijahić ,savjetnica ambasadorice.

Ovogodišnju sajamsku manifestaciju svečano je otvorila gđa.Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske, koja je ujedno bila i visoki izaslanik predsjednika Vlade g.Andreja Plenkovića, koja je nakon svečanosti otvaranja skupa sa Bjelovarsko-bilogorskim županom g.Markom Marušićem, gradonačelnikom Bjelovara g.Dariom Hrebarom te saborskim zastupnicima posjetila izložbeni prostor Bosne i Hercegovine.