U sklopu 17. po redu Tešanjskog sajma organiziran konferencijski panel na temu „Potrošački etnocentrizam u BiH“

U duhu tradicionalno izvrsne suradnje Privredne/Gospodarske Komore F BiH i Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj kao organizatora Sajma, Komora je prošli tjedan u sklopu 17. po redu Tešanjskog sajma, organizirala konferencijski panel na temu „Potrošački etnocentrizam u BiH“.

Osnovna svrha Panela bila je okupiti na jednom mjestu predstavnike najuspješnijih poduzeća, akademsku zajednicu i predstavnike kreatora politika, a sve u cilju uspostave dijaloga za izgradnju najbolje prakse poticanja kupovine domaćih proizvoda u BiH. Na panelu su govorili vrhunski menadžeri iz prakse gđa. Jadranka Penava, predsjednica Uprave kompanije Meggle BH i gosp. Ethem Numić potpredsjednik za strateški marketing i razvoj AS grupacije koji su naglasili kako se danas visoka kvaliteta smatra pretpostavkom za uspjeh bilo kojih, pa tako i domaćih proizvoda. Uz kvalitetu tu je i izgradnja branda u kojeg će potrošači imati povjerenje. Jadranka Penava je posebno naglasila lokalnu zajednicu i važnost poštovanja principa fairtrade-a jer povjerenje u brandove dolazi iz lokalne zajednice u kojoj se gradi pošten odnos sa svima od farmera do različitih kompanija s kojima se surađuje. Prof.dr.sc. Beriz Čivić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli smatra kako akademska zajednica treba surađivati sa poslovnom zajednicom na diseminaciji rezultata svojih istraživanja kako bi se postigao sinergijski efekti.

Na kraju panela Predsjednik Komore gosp. Marko Šantić opisao je prethodne aktivnosti Gospodarske komore Federacije vezanih uz komunikacijske kampanje i razvoj sustava obilježavanja u cilju poticanja prepoznatljivosti i kupovine domaćih proizvoda.Predsjednik je iskoristio priliku da upravo u okružju poslovne zajednice najavi drugu fazu kampanje poticanja kupovine domaćih proizvoda pod sloganom „Ja BiH naše“. Panel je moderirala prof.dr.sc. Marija Čutura sa Ekonomskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru.