Privredna/Gospodarska komora FBiH učestovovala na 20. EUROPA SAMITU održanom u Salzburgu, Republika Austrija

Na poziv jednog od organizatora 20. EUROPA SAMITA koji se održao u Salzburgu, Republika Austrija, predstavnici Privredne komore Federacije BiH su bili učesnici međunarodne konferencije koja se ove godine održava pod patronatom federalnog kancelara Republike Austrije gosp. Karl Nehammer-a.

Tema ovogodišnjeg samita, “EU: Nema budućnosti bez reformi”, odražava hitnu potrebu ponovnog promišljanja europskih političkih, privrednih i sigurnosnih strategija, posebno u svjetlu trenutačnih globalnih izazova. Procesu pristupanja šest zemalja zapadnog Balkana, koji je dugo odgađan, sada su se pridružile tri kandidatkinje: Ukrajina, Moldavija i Gruzija. No, ne samo da su zemlje kandidatkinje još daleko od ulaska, već ni sama EU nikako nije spremna za nove članice. Europska unija opisuje proširenje kao “geopolitičko ulaganje”; za mir, prosperitet i sigurnost u Europi.

Dvodnevni program se sastojao od nekoliko vrlo važnih i aktuelnih panela-diskusija. Teme panela, odnosno promišljanja na navedne teme, su značajne ne samo za države članice EU-a, već i za zemlje koje to planiraju postati.

Prva panel diskusija na temu koja je i naziv cjelokupnog događaja je u prvi plan istakla neophodnost proširenja EU, bolju koordinaciju njenih trenutnih članica kao i konstruktivna saradnja sa Turskom bez njenog punopravnog članstva, moguća promjena uloge SAD prema Evropi u budućnosti kao i promjena odnosa između EU i Velike Britanije. Tema druge panel diskusije je bila “Proširenje EU – geopolitička nužnost” koja je opisana kao investicija za mir, prosperitet i sigurnost u Evropi. Prije 20 godina, EU je postala brojnija za 10 novih članica, 2007. godine su se pridružile još dvije članice, tj. Bugarska i Rumunija, da bi posljednje proširenje EU se desilo 2013. godine kada je Republika Hrvatska postala punopravnom članicom EU familije. Posljednjih otprilike 20 godina, 6 zemalja zapadnog Balkana (WB6) čeka svoju priliku, koju još uvijek nije dočekalo, što je na kraju rezultiralo gubljenjem vjerodostojnosti zemalja članica EU i njihovih principa. Učesnici ovg panela su bili i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Treći panel je posebno bio zanimljiv obzirom na sve učestaliju diskusiju ovih dana a to je “Kako EU može ostati konkurentna?”. Konkurentnost, dugoročno gledano, potencijal održivog rasta kao i šire evropsko interno tržište su okosnica prosperiteta u Evropi. Ukoliko EU ekonomija želi da ostane jaka ili među jačim, onda to znači da mora da uradi sve što može da bude na čelu inovacija u cijelom svijetu. Ovdje je posebno naglašena činjenica da EU pravi sporiji napredak kada su u pitanju tehnologije budućnosti kao što su vještačka inteligencija i digitalizacija. Glavni kamen spoticanja su administrativna opterećenja i preobimni birokratski pocesi.

Četvrti i možda najinteresantniji panel je bio pod nazivom “EU na putu energijske unije” koji je razmatrao EU kao zajedničko električno i gasno tržište, od Portugala do Finske i svih ostalih zemalja EU koje bi se snabdijevale prihvatljivom i čistom energijom. Energija i gas bi trebali se razmjenjivati putem odgovarajuće infrastrukture bez iakvih regulatornih prepreka. Ovo je posebno bitno sa aspekta napajanja EU energijom, jer EU uvozi jednu petinu cjelokupne energije proizvedene u svijetu na godišnjem nivou, dok 53% cjelokupnih potreba za energijom je pokriveno uvozom u iznosu otprilike 400 milijardi eura.

Nakon dva dana intenzivnih razgovora, rasprava, razmjene mišljenja i iskustava te planova za budućnost, 20. Europski summit u Salzburgu više je nego uspješno završen.