Mostarski sajam prilika za ostvarenje potencijala ekonomske suradnje između BiH i Izraela

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. otvara vrata posjetiteljima u utorak, 2. svibnja, a organizatori očekuju izlagače iz 30 država, među kojima će biti neke od najjačih tvrtki iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera.

Savjetnik u Veleposlanstvu Države Izrael u BiH Ernest Grin rekao je kako su ponosni što nose titulu službene zemlje partnera mostarskog sajma.

– Od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1997. godine vanjskotrgovinska razmjena između Izraela i BiH je u stalnom porastu. Izvoz iz BiH u Izrael porastao je s jedan milijun američkih dolara tijekom devedesetih godina na preko 20 milijuna američkih dolara u 2021. godini. Izvoz Izraela u BiH, koji praktički nije postojao devedesetih godina, 2021. godine je iznosio oko sedam i pol milijuna američkih dolara – kazao je Grin na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, to je samo djelić velikog potencijala za ekonomsku, tehnološku i kulturološku suradnju dviju zemlja.

– Ovaj veliki potencijal koji zastupa i promovira Gospodarska komora Države Izrael u BiH je ono što je u osnovi snažne opredijeljenosti izraelskog ministarstva vanjskih poslova u nastojanju da podrži i preuzme aktivnu ulogu na ovogodišnjem izdanju mostarskog sajma – rekao je Grin.

Na Sajmu će se predstaviti neke od najjačih izraelskih tvrtki.

– Dolaze neke od najinovativnijih i najsuvremenijih tvrtki i industrija, uključujući visokopozicioniranu tvrtku „Israel Aerospace Industries” koji je iskusni i globalni lider u obrambenim, zrakoplovnim, kibernetičkim i drugim sektorima, kao i tvrtke „BTM” specijalizirana za cyber sigurnosti i biomedicinu te „ELTA Systems” tvrtka specijalizirana za napredne tehnologije i elektroniku – istaknuo je predstavnik izraelskog veleposlanstva dodavši kako je siguran „da će mostarski sajam označiti početak nove ere ekonomske suradnje između dviju zemalja i da će pozitivni rezultati biti uskoro vidljivi.”

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić je također izrazio zadovoljstvo što je Izrael zemlja partner te kako vjeruje da će nakon sajma odnosi Izraela i BiH biti još bolji.

– Mogu samo konstatirati da robna razmjena između naše dvije države nije na zadovoljavajućoj razini i da možemo puno bolje. Nadam se da ćemo nakon ovog sajma imati platformu i predispozicije da napravimo kvalitetnu suradnju. Mi smo s Gospodarskom komorom Države Izrael već dva mjeseca u intenzivnom kontaktu te ćemo potpisati okvirni sporazum o suradnji koji će vjerujemo biti baza i platforma za daljnju suradnju našeg gospodarstva s gospodarstvom Izraela – izjavio je Šantić.

Istaknuo je kako bh. gospodarstvenici itekako imaju što naučiti od izraelskih kolega.

– Ono što možemo od njih naučiti je poslovna kultura, mentalitet tih gospodarstvenika koji se u prvom redu temelju na umreženosti. To je snaga Izraela, također snaga je u kreativnosti i inovacijama. To je ono gdje male države mogu biti konkurentne na velikom globalnom tržištu, što Izrael pokazuje. Nadam se da ćemo i mi dio toga naučiti od njihovih gospodarstvenika. Ono što je gospodin Grin govorio o cyber sigurnosti, novim tehnologijama, biomedicini, IT tehnologiji, to su tržišne niše gdje Izrael jako napreduje, ima vodeće tvrtke. Mi na našim sveučilištima imamo potencijal za kadrove u tim granama i zasigurno možemo s Izraelom ostvariti jako dobru suradnju – poručio je Šantić.

 

 

U sklopu svojih aktivnosti na Međunarodnom sajmu gospodarstva, u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, Gospodarska komore FBiH organizirat će konferenciju koncipiranu kroz tri panela aktualnih tema, kao što su prilagođavanje mostarskog sveučilišta modernim uvjetima tržišta rada, energetska tranzicija i kandidacijski status BiH u EU.

Također, Gospodarska komore FBiH predstavit će dva velika projekta, jedan je u kreativnim industrijama, a drugi je projekt u kojem sudjelovale sve zemlje Jadransko-jonske regije, a osnova je „plavi rast” i „plava ekonomija”.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak je podsjetila je na bogatu povijest Sajam, istaknuvši kako je ovo njegovo 24. izdanje.

– Iznimna nam je čast što je Izrael zemlja partner, iz razloga što nemamo razvijenu međutrgovinsku razmjenu. Vjerujem da će u budućnosti to biti puno bolje i puno više. Raspolažemo s 30.000 metara četvornih prostora, možemo imati od 750 do 800 izlagača iz tridesetak zemalja. Akreditirano je preko 300 medijskih kuća, to je veliki uspjeh za nas i svake godine idemo uzlaznom putanjom – poručila je Bošnjak.

Dodala je kako vlada veliko zanimanje za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu.

– Prošle godine sajam je bio uspješan, a ovaj nam je još bolji. Svi žele da dođu i predstave svoje proizvode i usluge, a moram reći da nam je ova godina po prijavama najuspješnija do sada. Prije mjesec dana smo bili popunjeni svojim prostornim kapacitetima što do sada nije bio slučaj – naglasila je.

Organizatori se nadaju kako će se napraviti dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine te su istaknuli kako će Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. biti velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.