Privredna/Gospodarska komora FBiH organizira panel na temu „Potrošački etnocentrizam u BiH“

Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj kao organizator zajedno sa svojim partnerima, po 17-ti put otvara vrata jednoj od najznačajnijih privrednih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Sajam će se održati od 27. do 30.09.2023.g. na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići – na prostoru koji obuhvata preko 20.000 m2.

Zemlja partner Sajma je Mađarska. Uz neizostavnu podršku Općine Tešanj kao partnera, prvi put u sajamskoj organizaciji ostvarena je saradnja i partnerstvo kroz status “Grad partner sajma – Grad Živinice”.

Niz popratnih aktivnosti kao što su jačanje saradnje lokalnih zajednica, potvrde prisustva i novih ugovora o saradnji privrednih komora iz BiH i okruženja, B2B sastanaka, panel diskusija na aktuelne teme zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, te nekoliko novina daju dodatnu dimenziju sajamskoj manifestaciji.

U duhu tradicionalno izvrsne suradnje Privredne/Gospodarske Komore F BiH i Udruženje privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj kao organizatora Sajma, Komora, 28.09.2023.g. sa početkom u 11 sati u prostoru Tešanjskog sajma, organizira konferencijski panel na temu „Potrošački etnocentrizam u BiH“

Potrošački etnocentrizam kao opća sklonost potrošača domaćim proizvodima predmetom je interesa istraživača i praktičara još od 60-ih godina prošlog stoljeća. Danas je na svim visoko konkurentnim i tržištima na kojima opada broj tarifnih ograničenja potrošački etnocentrizam poznat kao jedna od najznačajnijih netarifnih barijera trgovinskoj razmijeni. Pored poslovnog sektora potrošačkim etnocentrizmom bavi se i javni sektor. Mnoge su vlade u svijetu provodile različite forme programa i kampanja vezanih uz potrošački etnocentrizam i poticanje kupovine domaćih proizvoda. Panel na temu „Potrošački etnocentrizam u BiH“, iniciran je od strane Privredne-Gospodarske komore FBiH i okuplja na jednom mjestu predstavnike najuspješnijih poduzeća, akademsku zajednicu i predstavnike javnog sektora kao kreatora institucionalnog okvira i politika. Cilj panela je otvoriti prostor za raspravu na temu potrošačkog etnocentrizma sa stajališta relevantnih stakeholdera kako bi se stekao uvid u različita iskustva poslovnog, akademskog sektora kao i institucija koje čine okvir domaćeg tržišta a sve u cilju kreiranja najbolje prakse poticanja kupovine domaćih proizvoda u BiH.

Sudionici panela su: dr.sc. Amir Hasičević – ministar FMT, gđa. Jadranka Penava – direktorica Meggle BH, g. Ethem Numić – potpredsjednik za upravljanje brandom i razvoj marketinga AS Holdinga, izv.prof.dr.sc. Beriz Čivić – Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli te izv.prof.dr.sc. Marko Šantić – predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Panel moderira izv.prof.dr.sc. Marija Čutura – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, jedna od autorica knjige „Potrošački etnocentrizam u teoriji i praksi poticanja kupovine domaćih proizvoda“.

Vidimo se u Tešnju!