Search

Za promociju domaćih proizvoda ključna je sinergija gospodarstva, donositelja odluka i medija

Izvor : FENA

SARAJEVO, 31. svibnja – Na konferenciji pod nazivom “Mediji kao komunikator ekonomskih politika” održanoj u Sarajevu, naglašena je važnost sinergije između gospodarstva, realnog sektora, donositelja odluka i medija u cilju jačanja konkurentnosti i vidljivosti domaćih proizvoda.

Organizirana od strane Gospodarske komore FBiH, konferencija je okupila predstavnike vladinog sektora, realnog sektora, medija i Komore.

Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić istaknuo je da je konferencija održana u cilju boljeg pozicioniranja i prepoznatljivosti domaćih proizvoda, što je posebno važno s obzirom na napredak BiH prema jedinstvenom tržištu Europske unije.

Konferencija je uključivala tri ključna panela: ”Strateško komuniciranje ekonomskih politika”, ”Realni sektor u medijskom labirintu”, te ”Potrošački etnocentrizam i mediji”.

Zaključci konferencije poslužit će kao smjernice za sve aktere u medijskom prostoru, naglasio je Šantić.

Govoreći o panelu “Strateško komuniciranje ekonomskih politika,” Šantić je naglasio potrebu za prepoznavanjem i plasiranjem pozitivnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, što zahtijeva osposobljavanje novinara za prepoznavanje takvih tema.

U panelu “Realni sektor u medijskom labirintu” predstavnici realnog sektora izrazili su zadovoljstvo suradnjom s medijima, predloživši aktivnu ulogu medija u kreiranju vijesti kako bi se osnažilo domaće gospodarstvo.

Predložena je izrada ekonomskog priručnika za novinare kako bi se poboljšalo oblikovanje i plasiranje gospodarskih vijesti.

Osvrnuvši se na treći panel ”Potrošački etnocentrizam i mediji”, Šantić je ukazao na kampanju i dodjelu znakova kao što su ”Izvorno domaće” i ”BH kvaliteta”, koje su zaštitili u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a koji će ukazati na važnost promoviranja domaćih proizvoda.

Istodobno, kako bi se ovaj segment dodatno osnažio, važno je njegovati sinergijski pristup medija, realnog sektora te Gospodarske komore i vlasti u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta.

Šantić je zaključio kako će Gospodarska komora nastaviti s organizacijom ovakvih konferencija u suradnji s vladinim i realnim sektorom, akademskom zajednicom i medijima, s ciljem promicanja ekonomskih politika na pristupačan način.

Konferenciju je podržalo Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, suorganizator je bila Financijsko-informatička agencija (FIA), dok su medijski pokrovitelji bili FENA, Dnevni avaz i Večernji list.