DualSci

Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u sektoru visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini – DualSci naziv je trogodišnjeg projekta u okviru Erasmus + KA2 programa, a u kojem učestvuje i Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, kao projekt partner.

Glavni cilj projekta je poboljšati kompetencije studenata u BiH, kroz razvoj generičkog modela dualnog obrazovanja (DUALSCI model) i zakonskog okvira za uvođenje dualnog obrazovanja kako bi se podržale različite potrebe i interesi studenata, visokoškolskih ustanova i kompanija.
Model će se primijeniti, kao pilot projekat, na četiri univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Realizacija projekata, u okviru programa Erasmus+, omogućava povećanje mobilnosti studenata i učenika.

Partneri u projektu su pored entitetskih komora visokoškolske institucije iz Austrije, Njemačke i Španjolske koje će prenijeti znanja, prakse i ekspertize visokoškolskim institucijama u Bosni i Hercegovini uključujući Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Zenici, Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Cilj projekta je da svako sveučilište razvije model dualnog obrazovanja te doprinese razvoju zakonskih okvira i akreditaciji novih dualnih studija.

Na ovaj način će se  poboljšat kompetencije studenata u Bosni i Hercegovini te povećati saradnja s privredom i brojnim firmama, smanjit će se broj nezaposlenih studenata i skratiti vrijeme između završetka studija i početka rada.

Projekt traje 3 godine, i to od 15. oktobra 2020. do 14. januara 2023. godine.

Donator: Europska unija