Bosna i Herzegovina na Kinesko-njemačkom forumu za industrijsku saradnju

U Pekingu se od 12. do 14. maja održao Kinesko-njemački forum za industrijsku suradnju i razvoj pod nazivom: Forum skrivenih poslovnih šampiona Kine, Njemačke i Evrope 2024.

Na poziv organizatora, Senata privrede Evrope i Njemačkog evropskog centra (DEZ), predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH je bio dio bosanskohercegovačke delegacije u kojoj su osim predsjednika Jašarspahića bili i ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona gosp. Samir Šibonjić, te kompanije TMD Group iz Gradačca koju je predstavljao savjetnik uprave gosp. Riad Hasić i kompanije Ećo Company iz Sarajeva koju je predstavljao lično direktor Suad Ećo, te predstavnik DEZ-a za BiH gđa Halida Cerić iz Frankfurta.

Kao bosanskohercegovačka delegacija smo imali čast pratiti izlaganja i prezentacije na panelima sa veoma značajnim temama iz domena digitalnih transformacija u industriji, zelene tranzicije, industrije inteligentnih vozila, … te imati uvid u dalji razvoj saradnje privrednih kapaciteta Njemačke i Evrope u cjelini s jedne strane, te industrijskih i tehnoloških inovacijskih parkova u Kini.

Posebna je odgovornost nas iz bosanskohercegovačke delegacije bila u smislu adekvatnog i kvalitetnog predstavljanja značaja i pozicioniranosti kompanija iz Bosne i Hercegovine u globalnim lancima snabdjevanja.

Rezultat Foruma bit će i pokretanje svojevrsnog sajma na izložbenom prostoru Njemačko-kineskog konvencijskog centra koji bi imao stalnu otvorenu postavku i na kojem bi i kompanije iz Bosne i Hercegovine imale mogućnost organizovanog predstavljanja.

Na panelu koji je tretirao buduće pravce tehnološke i ekonomske razmjene između Kine i Evrope, predsjednik Jašarspahić je imao čast uvodnog obraćanja, pri čemu je istakao postojanost i stabilnost proizvođačke tradicije u Bosni i Hercegovini kao i dobru pozicioniranost bosanskohercegovačkih kompanija u globalnim lancima snabdjevanja te komparativne prednosti prenosa proizvodnih kapaciteta u Bosnu i Hercegovinu ili saradnje sa već uspostavljenim proizvodnim kapacitetima.