Search

Prometnicima nekretnina crno tržište veliki problem

Izvor : https://www.fmt.gov.ba/

 

U Federalnom ministarstvu trgovine održan je sastanak sa predstavnicima Privredne komore Federacije, Udruženja posrednika u prometu nekrenina FBiH i Federalne uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Razgovarano je o provedbi Zakona o posredovanju u prometu nekretnina u Federaciji za čiji nadzor je zaduženo ministarstvo trgovine.

Predstavnici registriranih prometnika nekretnina istakli su da im najveći problem u radu predstavlja ‘crno tržište’ odnosno neregistrirani prometnici nekretnina.

Usvajanjem novog Zakona o posredovanju u prometu nekretnina u septembru 2021. godine propisano je da Agencije za promet nekretnina moraju biti upisane u registar i zapošljavati certificirane agente koji su položili stručni ispit u organizaciji Privredne komore FBiH, a prilikom oglašavanja nekretnina dužni su objaviti registarski broj.

Takođe, agenti koji polože stručni ispit i dobiju certifikat, prema Zakonu mogu ili raditi u registriranoj agenciji ili registrirati svoju agenciju kao privredno društvo ili obrt, a u praksi prema uvidima registriranih posrednika dešava se da jedan broj agenata sa certifikatima rade na crno.

Prema njihovim podacima u maju prošle godine Federalnoj upravi za inspekcijske poslove prijavljeno je 75 nelegalnih agencija koje posreduju u prometu nekretnina. Do sada nisu dobili odgovor da li je izvršen inspekcijski nadzor, kazala je Naida Čerimagić predsjednica Udruženja posrednika u prometu nekretnina PK Federacije.

Predstavnica Federalne uprave za inspekcijske poslove Sanela Ahmić kazala je da ova uprava nema dovoljno inspektora za nadzor nad primjenom ovog zakona, ali da je pravilo da inspektori po svakoj prijavi izađu na teren.
Ona je podsjetila da se prijave mogu poslati i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove koje kontrolišu tržište u okviru kantona.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine 158 je registriranih Agencija, a 360 agenata je položilo stručni ispit za obavljanje te djelatnosti.

Sekretar Federalnog ministarstva trgovine Sanjin Dugalić istakao je da ministarstvo ima dobru saradnju i sa Privrednom komorom FBiH, Udruženjem posrednika u prometu nekretnina pri privrednoj komori i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, te je predložio da prijave šalju ministarstvu, a ministarstvo službenim putem traži izvještaje od inspekcije.

Zaključeno je da je to dobar model saradnje kako bi svi akteri mogli efikasnije biti uključeni u rješavanje problema.

Takođe je dogovoreno da ministarstvo uputi inicijativu Vladi FBiH za organizovanje zajedničkog sastanka Federalne i kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, te predstavanika Privredne komore FBiH kako bi se došlo do najefikasnijih rješenja u inspekcijskom nadzoru nad primjenom pomenutog zakona.