Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024.

U periodu od 16. do 20. travnja 2024. godine u Mostaru se održava 25.Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024.

Zemlja partner ovogodišnjeg 25.jubilarnog izdanja je Republika Hrvatska, što je između ostalog bio i jedan od razloga da sajamsku manifestaciju svečano otvori predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Andrej Plenković.

Ovogodišnje jubilarno izdanje najveće sajamske manifestacije u regiji okupilo je preko 800 izlagača iz 30 zemalja Europe i svijeta na ukupnoj površini od 30.000 metara četvornih.

Tokom pet sajamskih dana, svoje aktivnosti, projekte , te kompanije iz raznih sektora gospodarstva izlagačima i posjetiteljima je predstavila i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Na izložbenom prostoru Privredne/Gospodarske komore FBIH posjetitelji i partneri mogli su se pobliže upoznati i sa proizvodima i uslugama kompanija iz metalne industrije, elektroindustrije, poljoprivrede, građevinarstva, turističkog sektora….

Neki od izlagača su Emerus d.o.o Široki Brijeg, Borplastika Eko Tuzla, TT Kabeli Široki Brijeg, Bios Visoko, Junior Eko Termik Jelah, PePlast d.o.o Odžak, Zulex d.o.o Sarajevo , Eurostil d.o.o Doboj, Eurometali, Turistički klaster Hercegovine, LB Profile Tešanj, Euro-Roal, Fibraworld d.o.o Gradačac, Visit Sarajevo, Euroguma Sarajevo, SIK d.o.o Mostar, Inžinjerska komora FBIH, Kantonalna privredna komora Unsko-sanskog kantona…

Kao zastupnik gospodarstva pred izvršnom i zakonodavnom vlasti, potrebno je naglasiti i da je Privredna/Gospodarska komora FBIH jedan od vodećih partnera mostarskog sajma ne samo u vidu zastupnika gospodarstva nego i u konferencijskom dijelu.

U sklopu Trećeg mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2024. , održana je međunarodna konferencija  „ EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – iskustva Republike Hrvatske „

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH izv.prof.dr.Marko Šantić je ujedno i Predsjednik Organizacijskog odbora Mostarskog Ekonomskog Foruma ( MEF ).

Izložbeni prostor federalne komore posjetili su i predsjednik Vlade RH g.Andrej Plenković, predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara BIH gđa.Borjana Krišto, predsjednica Federacije BIH gđa.Lidija Bradara, predsjednik Vlade FBIH g.Nermin Nikšić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH gđa. Darijana Filipović, ministrica Prometa i komunikacija FBIH gđica.Andrijana Katić te razni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti svih razina što je još jedan od pokazatelja koliko je komora kao zastupnik gospodarstva važan partner zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.