Na Mostarskom sajmu održana konferencija “EU perspektive za BiH – Iskustva RH”

Izvor: hms.ba

U sklopu Trećeg mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2024., održana je međunarodna konferencija ”EU perspektive za Bosnu i Hercegovinu – Iskustva Republike Hrvatske”.

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Hrvoje Čuvalo rekao je kako je ovaj današnji forum jedna izvrsna prilika za razmjenu ideja, mišljenja i iskustava, a s ciljem unaprjeđenja ekonomskih odnosa između Hrvatske i BiH.

– Upravo javne banke mogu imati veliku ulogu i doprinos u tim procesima. Konkretno HBOR je, recimo, u posljednjih 10 godina podržao izvozne projekte u BiH u vrijednosti od 126 milijuna eura što govori da je suradnja solidna – dobra, ali isto tako i da ima značajnog prostora za napredak – kazao je Čuvalo novinarima.

Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) | Foto: HMS

Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Hrvatska Marija Šćulac istaknula je da se na konferenciji govori o održivosti, održivom poslovanju, o poslovanju koje nije izazov i nije teret nego prilika za gospodarski rast i razvoj.

“Puno toga se u zadnjih nekoliko godina u EU događa po pitanju održivosti, održivog poslovanja. Govorimo o okolišnim, društvenim i upravljačkim čimbenicima, koje tvrtke ugrađuju u svoje poslovanje da bi bile kvalitetnije i konkurentnije, da bi manje onečišćivale okoliš i da bi bile puno bolje prema svojim zaposlenicima, ali i lokalnoj zajednici u kojoj posluju”, kazala je Šćulac.

Dodala je da surađuju s tvrtkama iz BiH. “Tu stvarno imamo izuzetno dobrih primjera gdje tvrtke koje još nemaju nikakvu obvezu usklađivanja svojeg poslovanja s održivim poslovanjem, ESG faktorima, ne moraju izvještavati”, kazala je Šćulac i dodala da neke tvtke to već čine.

Šćulac je navela i tvrtku iz BiH koja je izradila izvješće za 2022 godinu te postavila cilj da će postati klimatski neutralna do 2050. godine. Pojasnila je da se to sve radi s ciljem očuvanja okoliša i povećanja konkurentnosti, posebice na tržištu skandinavskih zemalja.

Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) | Foto:: HMS

Potpredsjednik Gospodarske Komore Federacije BiH i Predsjednik Organizacijskog odbora Mostarskog Ekonomskog Foruma Marko Šantić kazao je da je ova konferencija dogovorena kada su doznali da će Hrvatska biti zemlja partner mostarskog sajma te u nadi da će do održavanja sajma BiH dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU.

“Konferencija je osmišljena kroz tri panela. U prvom panelu vidjet ćemo koje je benefite Hrvatska imala ulaskom u EU, što Bosnu i Hercegovinu očekuje. U drugom panelu predstavnici HBOR-a će govoriti o suradnji i s našim tvrtkama iz BiH i s tvrtkama koje rade i na prostoru BiH i Hrvatske. Teći panel je u biti ESG. To je jedan model izvještavanja unutarnje i vanjske javnosti gdje to postaje standard i obveza u EU i naše tvrtke to pomalo usvajaju. Oni koji budu imali taj sustav zadržat će svoju poziciju na tržištu  – kazao je Šantić.

Marko Šantić, potpredsjednik Gospodarske Komore Federacije BiH | Foto: HMS

Rekao je da su, kao Komora most između HGK i institucija RH kako bi pomogli realnom sektoru da te ”porođajne muke” budu što blaže i da krenu na pravilan način i u pregovore i u ono što BiH očekuje u idućem razdoblju.

Šantić je zaključio da će tvrtke, koje se ne budu na vrijeme prilagodile i primjenjivale ESG model, polako gubiti tržišnu utakmicu jer je u EU to odavno standard.

Spomenutu međunarodnu konferenciju organizirala je Gospodarska komora Federacije BiH zajedno sa HBOR-om i HGK-om uz potporu EP HZHB i Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta./R. I./HMS/