Search

Poziv za prijavu na mentorski program za smanjenje i recikliranje plastike

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH obavještava kompanije industrije plastike I reciklaže da je aktuelan poziv za prijavu na mentorski program za smanjenje i recikliranje plastike, koji je osmišljen posebno za MSP I start-up-ove registrirana u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori.

Ovaj poziv je podržan od strane Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Republike Njemačke kroz program Integrirano upravljanje otpadom i prevencija morskog otpada na Zapadnom Balkanu. Program ima četiri zemlje partnera, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Crnu Goru.

Kao dio programa, kompanije će imati priliku predstaviti svoje konkretne projektne ideje, ambicije, inovacije, te razviti ili poboljšati svoje procese recikliranja/smanjenja plastike i prilagoditi svoje proizvode ili usluge.

Tim koji je sastavljen od međunarodnih stručnjaka, ocijenit će prijave i odabrati najprikladnije za sudjelovanje u programu. Ako vaše poduzeće bude odabrano, stručnjaci će pružiti tehničke savjete i mentorstvo, uz do tri posjete vašem poduzeću kako bi vas vodili u tranziciji i strateškim koracima.

Ovaj program predstavlja jedinstvenu priliku za MSP i start-up-ove da nauče kako razviti ili poboljšati svoje procese recikliranja/smanjenja plastike i prilagoditi svoje proizvode ili usluge.

Po završetku programa i uspješnoj provedbi akcija, sudionicima će biti dodijeljeni odgovarajući certifikati.

Poziv je otvoren do 26.06.2023. godine.

 

PROGRAM OBUHVAĆA:

✅ do tri tehnička savjetodavna posjeta međunarodnih stručnjaka o temama kao što su smanjenje plastične ambalaže, poboljšanje procesa recikliranja, poslovni razvoj, marketing, prodaja itd.

✅ mogućnost B2B razmjene u aprilu/ožujku 2024. u Albaniji za sudinike u programu iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore.

✅ studijsko putovanje (svi troškovi pokriveni) u Beč, Austrija, u proljeće 2024. za tri najuspješnija poduzeća u program po zemlji.

Na kraju programa bit će dodijeljeni certifikati polaznicima. Sve troškove vezane uz gore navedeno snosi GIZ.

 

KRITERIJ ZA ODABIR:

✅da je kompanija malo ili srednje poduzeće/tvrtka s konkretnim projektom ili idejom za smanjenje ili recikliranje plastike.

✅da je kompanija registrirana najmanje 2 godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu ili Crnoj Gori.

✅identificirali ste proizvod, uslugu ili projekt u vezi sa smanjenjem ili recikliranjem plastike koji bi se mogao razviti ili proširiti.

✅da kompanija ima najmanje 2 zaposlenika u jednoj od gore navedenih zemalja.

✅da kompanija ima adresu sjedišta ili ima aktivnosti (npr. prodaja, marketing, istraživanje i razvoj, proizvodnja ili administracija) u jednoj od gore navedenih zemalja.

✅da su poslovne aktivnosti u skladu s važećim zakonom o radu i nemaju štetan utjecaj na zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš.

✅mala i srednja poduzeća sa ženama vlasnicama ili suvlasnicama posebno se potiču da se prijave

 

Važna napomena: ovaj program ne osigurava financiranje poslovanja niti pokriva troškove koji mogu nastati kao posljedica tehničkog savjetovanja ili razvoja proizvoda.

Ukoliko imate pitanja ili želite primiti linkove za online sesije kako bi dobili više informacija o samom program mentorske podrške te se prijavili  za sudjelovanje, vase interesovanje možete iskazati putem maila na adresu:  reduce.recycle@giz

Više informacija o programu možete pronaći na web stranici:  Sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu koja je dostupna putem linka: https://www.giz.de/en/worldwide/80948.html