Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine na 27.međunarodnom sajmu VIROEXPO 2024

 

Predsjednik Vlade RH g. Andrej Plenković svečano je danas otvorio 27.međunarodni sajam gospodarstva,obrtništva,turizma i poljoprivrede Viroexpo 2024.koji se u Virovitici održava od 16-18.02 o.g.

Svečanom otvorenju uz predsjednika Vlade, prisustvovali su i ministrica poljoprivrede RH gđa. Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja g. Damir Habijan, u ime Sabora RH saborski zastupnik g.Josip Đakić, brojni ambasadori,predstavnici gospodarskih i obrtničkih komora te župani i gradonačelnici iz Republike Hrvatske.

Poseban pozdrav uzvanicima su uputili domaćini gradonačelnik grada Virovitice g.Ivica Kirin te župan Virovitičko-podravske županije g.Igor Andrović.

U ime Bosne i Hercegovine ceremoniji svečanog otvaranja sajma prisustvovala je NJ.E.Elma Kovačević-Bajtal, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i g. Dario Planinić u ime Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine, kao poseban izaslanik predsjednika izv.prof.dr.Marka Šantića.

Već tradicionalno, točnije 27-u godinu svoje učešće putem izložbenog prostora uzela je i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji izložbeni prostor Privredne/Gospodarske komore FBIH posjetiteljima i partnerima je predstavio veliki broj gospodarskih subjekata iz proizvodne djelatnosti,enologije, poljoprivrede te posebnim fokusom na turizam.

Neki od izlagača su Podrumi Andrija Paoča, BHS Busovača, TIM MED Bosanska Krupa, Emerus Široki Brijeg, Belgrand Teslić, Vinarija Čitluk, BIOS Visoko, Turistički klaster Hercegovina, Visit Sarajevo, Visit Bihać, Mostarski sajam te Biznis centar Jelah-Tešanj.

Partner ovogodišnjeg sajma je Osječko-baranjska županija, a kako je rečeno na otvorenju ,na površini od 5500 m2 sudjeluje ukupno 505 izlagača iz nekoliko zemalja Europe.

Nakon svečanosti otvaranja delegacija Vlade RH na čelu s predsjednikom Vlade g.Andrejom Plenkovićem te predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i domaćinima posjetila je izložbeni prostor Privredne/Gospodarske komore FBIH gdje je dogovoreno daljnje jačanje suradnje dviju dobrosusjedskih zemalja.

Posebno je naglašeno da je Republika Hrvatska najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine s potencijalom jačanja partnerstva posebno za izvoznike iz Bosne i Hercegovine.