Sastanak sa članovima Udruženja posrednika u prometu nekretnina

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević sastao se sa članovima Udruženja posrednika u prometu nekretnina i predstavnicima Privredne komore Federacije BiH. Razmijenili su informacije o trendovima i problemima sa kojima se posrednici u prometu nekretnina suočavaju te dogovorili intenzivniju saradnju u zajedničkoj borbi protiv ‘crnog tržišta’ u oblasti prometa nekretnina.

Razgovarano je i o primjeni Zakona o posredovanju u prometu nekretnina čija puna primjena je počela u oktobru 2021. godine. Posrednici u prometu nekretnina ukazali su na problem ‘crnog tržišta’ gdje se prodajom nekretnina bave i agenti koji nemaju licencu za rad.Dogovoreni su naredni koraci u smislu otklanjanja manjkavosti važećih zakonskih odredbi i detaljnijeg i preciznijeg uređenja ove oblasti.Dogovoreni su redovni susreti u cilju poboljšanja ove oblasti.

Federalno ministarstvo trgovine vodi registar posrednika u prometu nekretnina koji je objavljen na web stranici Ministarstva. U Federaciji je registrirano ukupno 135 Agencija za promet nekretnina, koje zapošljavaju 177 certificiranih agenata.