Search

Složene procedure ključna barijera razvoju infrastrukture punionica za električna vozila u Kantonu Sarajevo

Sastanak u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

Dana, 06.09.2023. godine u prostorijama Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, upriličen je sastanak predstavnika Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH sa ministrom Bečarevićem.

Tema sastanka je bila zajednička inicijativa Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca autobmobila i Udruženja za elektromobilnost ka pojednostavljenju procedure postavljanja električnih punionica u Kantonu Sarajevo. Rukovodstvo Udruženja kojeg čine predstavnici privrednih subjekata upoznali su ministra Bečarevića sa njihovom opredjeljenosti ka elektromobilnosti, na putu smanjenja zagađenja iz transporta i ciljevima ostvarenja dekarbonizacije na globalnom nivou, pa tako i u BiH s jedne strane, te novih poslovnih modela i prilika u poslovanju koje donosi im elektromobilnost  s druge strane.

Sastanak u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS

Privrednici su na sastanku istakli da ključna barijera u njihovom poslovanju i bržem rastu elektromobilnosti u BiH, predstavlja složena procedura ishodovanja građevinske dozvole potrebne za instalaciju punionica.

Ministar Bečarević je ovom prilikom istaknuo da je već u potpunosti upoznat sa navedenom problematikom i iskazao svoju punu podršku razvoju elektromobilnosti i spremnost za proaktivnu saradnju u otklanjanju barijera privrednim subjektima u poslovanju, a koja se ogleda u prijedlogu izmjene i dopune Zakona  o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, i definisanju punionice kao montažnog objekta jednostavne gradnje za koju nije potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja istaknuli su da je tokom ljetnog perioda bio izuzetno primjetan porast turista električnim vozilima u glavnom gradu koji nemaju dostupan niti jedan tzv. „brzi“ DC javni punjač u gradskom jezgru, i svega nekoliko  tzv. „sporih“ javnih AC punjača u okviru nekoliko opština u Kantonu Sarajevo.

Gore navedenom, jednostavnom izmjenom i dopunom Zakona o prostornom uređenju KS, osim benefita privrednim subjektima u poslovanju, smanjenju zagađenja iz transporta, turističkom potencijalu, novim poslovnim modelima predviđenim novim Zakonom o električnoj energiji u FBIH, inovacijama, te novim radnim mjestima, dodatno, Kanton Sarajevo, kao glavni grad BIH potvrdio bi svoju opredjeljenost ka dekarbonizaciji i ostvarenju postavljenih strateških ciljeva Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar Bečarević je ukazao na to da bi usvajanjem već pripremljenog prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, mnogo stvari se riješilo trenutno, konkretno u ovom slučaju bi privreda i elektromobilnost doživjela značajan procvat, što bi imalo direktan utjecaj na privredni razvoj Kantona Sarajevo, usmjeren ka „zelenom“ poslovanju, zaštiti okoliša i smanjenju zagađanje iz transporta, kao jednom od ključnih problema sa kojim se Kanton suočava tokom cijele godine, a naročito u zimskom periodu.

U ime Privredne/Gospodarske komore FBiH i  svih članica – privrednih subjekata, molimo za razumijevanje i pomoć s ciljem hitnog prevazilaženja navedenih problema kako bi se omogućilo redovno i održivo poslovanje privrednih subjekata, očuvanje radnih mjesta, te ublažavanje finasijskih i vremenskih gubitaka  koje između ostalog imaju, obzirom na trenutne procedure prilikom dobivanja dozvola za izgradnju punionica za električna vozila.