Usvojena Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH za period 2022-2027.godine

5.10. 2023. usvojena je Strategija razvoja turizma u F.ederaciji BiH za period 2022-2027. godine u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ovime je Federacija BiH prvi put dobila ovaj značajan strateški dokument.

Riječ o dokumentu koji ne čini kraj zadaće, već predstavlja temelj i prvi korak ka trajnom naglašenom partnerskom, te stručnom stavu razvoja turizma Federacije BiH. Trajni cilj provedbe Strategije je zadovoljstvo turista i turističkih radnika.

Turizam je kao gospodarska djelatnost prepoznat i označen prioritetnim u strateškim ciljevima i mjerama razvoja Federacije BiH. Također, bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u kratkom roku mogu postati generator gospodarskog razvoja.

Gospodarska/privredna komora FBIH je od 2021. godine bila ključni partner te zajedno s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i uz podršku USAID Turizam projekta, intenzivno radila na izradi Strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine 2022-2027.

Ovim strateškim dokumentom jasno su definirani prioriteti, a oni su razvoj turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga i ljudskih resursa, te unaprjeđenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

Inače, Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH za period 2022.-2027.godine prethodno je usvojena na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 28. rujna ove godine. Gospodarska/privredna komora F BiH zahvaljuje na zalaganju i donošenju zastupnicima u oba doma Parlamenta FBiH.